Haaste levittää biosanomaa

Pauliina Ahokas Tampere-talo
Facebooktwitterlinkedin

Yhä kasvava joukko yritys- ja järjestöjohtajia välittää biojätteen lajittelun sanomaa Pirkanmaalla.

Juuri ennen vappua Pirkanmaan Jätehuolto Oy käynnisti mittavan kampanjan, jossa seudun tunnetut vaikuttajat haastavat ihmisiä aloittamaan biojätteen lajittelun kotikeittiöissään.

Mikko Kuitunen Vincit Oy
Mikko Kuitunen Vincit Oy

Ensimmäisenä haasteeseen vastasi Vincit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitunen:

”Lähdin mukaan biohaasteeseen, koska biojäte pitäisi saada sinne minne se kuuluu eli pois sekajätteen joukosta biolaitoksiin. Tällä tavoin saadaan talteen valtavan suuri määrä lähienergiaa ja ravinteet takaisin kiertoon. Olemme kierrättäneet biojätteet Vincitillä jo vuosien ajan ja se on yksi pieni, mutta tärkeä tekomme matkalle kohti parempaa huomista”, Kuitunen perustelee.

Kuitunen haastoi mukaan muun muassa Tampereen Seudun Osuuspankin toimitusjohtajan Jani Vilpposen sekä Tampere-talo Oy:n toimitusjohtajan Paulina Ahokkaan. Kumpikin haastetuista vastasi innokkaana kyllä ja haastoi useita tahoja mukaan kampanjaan.

”Mukana olo on paitsi ilo, myös velvollisuuteni”, sanoo Tampere-talo Oy:n toimitusjohtaja Pauliina Ahokas.

”Tampere-talon väki on toiminut edelläkävijänä kierrätyksen kehittämisen kanssa jo 1990-luvun alusta lähtien. Olemme jopa tehneet kierrätyksestä koululaisille suunnatun musikaalin yhdessä Pirkanmaan Jätehuollon, Pirkanmaan Osuuskaupan ja Tampereen Sähkölaitoksen kanssa.”

Biohaaste on yksi Pirkanmaan Jätehuollon biokampanjan tempauksista. Biokampanja muistuttaa kuluttajia tärkeästä lajittelutyöstä.

Työn hyöty konkretisoituu, kun uusi biolaitos eli Biomylly aloittaa toimintansa Nokian Koukkujärvellä tämän vuoden aikana.

”Biomylly tarvitsee meidän jokaisen panosta, jotta saamme tuotettua täydellä teholla niin lannoitteita kuin biokaasuakin. Biokampanja on herättänyt positiivista pöhinää. Tämä biohaasteemme on yksi näkyvä osa sitä työtä, jolla pyrimme motivoimaan kuluttajia osallistumaan tärkeään ympäristötyöhön”, sanoo biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo.

Biohaaste näkyy huhtikuusta ensi kesään Pirkanmaan Jätehuollon some-kanavissa kuten Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä sekä yhtiön verkkosivulla.

 

Suihkuun lämmintä vettä biojätteillä

 

Kunnalliset jäteyhtiöt läpi maan ovat mukana lisäämässä biojätteen lajittelua ja kierrätystä sekä edistämässä ruokahävikin vähentämistyötä.

Suomen Kiertovoima KIVO ry, Kuntaliitto ja yli 30 alueellista jätelaitosta ovat yhdistäneet voimansa, jotta suomalaiset alkaisivat lajitella biojätettä niin, että siitä voidaan tehdä maanparannusaineitta ja biokaasua.

Rakasta joka murua -biojätekampanjassa ovat yhteistyössä myös ympäristöministeriö ja muut sidosryhmät.

Yksi kilo biojätettä lataa kännykkää sata tuntia ja lämmittää minuutin mittaisen suihkun.

 

Facebooktwitterlinkedin