Haminan jalostamo sai jatkajan

Facebooktwitterlinkedin

22.8.2014

Käytetyt voiteluöljyt pystytään jatkossakin kierrättämään uusiksi voiteluaineiksi Suomessa. Suomen teollisuusrahoitus STR Oy on ostanut L&T Recoilin konkurssipesältä Haminan regenerointilaitoksen.

Jalostamon kapasiteetti on 60 000 tonnia. Laitos pystyy kierrättämään vaikka kaikki Suomessa kerätyt voiteluöljyt. Se käsittelee myös muualta tuotuja voiteluöljyjä.

Kehitysjohtaja Pekko Kohonen kertoo, että jalostamo voidaan käynnistää uudelleen mahdollisesti jo loka-marraskuussa.

Tuotannon ylöajoa valmistelee tällä hetkellä kymmenkunta työntekijää. Kohosen mukaan henkilöstöä on tarkoitus palkata lisää sitä mukaa, kun asiat etenevät.

Jalostamotoiminnan nimenmuutosprosessi on nyt käynnissä. STR:n taustalla on sama sijoitusyhtiö Essedel Oy, joka omisti osan L&T Recoilista.

Vanha omistaja tuli nyt mukaan uudella pääomalla. Se osoittaa Kohosen mukaan, ettei omistajien usko toimintaan loppunut missään vaiheessa, vaikka raaka-ainepula, raskaat investoinnit ja pahaan saumaan sattunut talouden taantuma kaatoivatkin L&T Recoilin viime keväänä. L&T Recoil ajautui konkurssiin 31.3.2014.

L&T Recoil ei saanut riittävästi raaka-ainetta, sillä osa Suomessa kerätyistä voiteluöljyistä poltetaan, luvattakin.

Neuvottelut toiminnan jatkajasta kävivät kuumana koko kesän. Konkurssipesä piti sillä aikaa Haminan-jalostamon toimintoja pystyssä niin, että sen käynnistäminen uudestaan olisi mahdollista.

Kehitysjohtaja Pekko Kohosen mukaan Haminan jalostamon tulevaisuus näyttää nyt hyvältä, mutta se vaatii paljon työtä. Laitos on laajentanut raaka-ainepohjaansa uusiin materiaaleihin ja uusille markkinoille.

”Olemme ainoa laitos Euroopassa, joka pystyy regeneroimaan laivojen voiteluöljyjä. Ne ovat meille iso potentiaalinen raaka-ainelähde.”

Suunnitelmia on myös toiminnan vahvistaminen ja laajentamisesta, mutta niistä ei vielä hiiskuta tarkemmin.

Kohosen mukaan yhteiskunnassa on menossa paradigmahyppäys uuteen, suljettuja kiertoja tavoittelevaan toimintatapaan. Tukijärjestelmät ja viranomaispäätökset laahaavat silti jäljessä:

”Toimintaa vaikeuttaa se, että kiertotalouspuheista huolimatta kaikki järjestelmät tukevat yhä vanhaa hiilitaloutta ja jätteiden polttamiseen perustuvaa toimintaa. Meidän liiketoimintamme on kiertotalouden ydintä. Voiteluöljyjen jalostaminen perusöljyksi ei ole vain hiilineutraalia, se on jopa hiilinegatiivista”, Kohonen huomauttaa.

Facebooktwitterlinkedin