Harjavallan akkumateriaalitehtaalle vihdoin ympäristölupa – BASF pääsee aloittamaan tuotannon

BASF alkaa rakentaa tehdasta Harjavaltaan.
Facebooktwitterlinkedin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt pitkään odotetun ympäristöluvan Harjavallan lähtövalmiille akkukemikaalitehtaalle.

Ympäristölupa ja samalla toiminnan aloituslupa heltisi, kun BASF Battery Materials Finland Oy teki alkuperäiseen lupahakemukseensa merkittävän muutoksen, joka koskee vesiin johdettavia sulfaattipäästöjä ja teknisiä suojausrakenteita.

Sulfaatin päästöt ovat nyt selvästi pienemmät, ja erityisesti pohjaveden suojaamiseksi on tehty uusia toimia.

“Yhtiö vastasi hallinto-oikeuksien esittämään huoleen muuttamalla hakemustaan siten, että toiminnasta aiheutuvat päästöt ja riskit ovat olennaisesti alkuperäistä pienemmät”, sanoo ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi avista.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi tehtaalle ympäristöluvan alun perin jo vuonna 2020, mutta Vaasan hallinto-oikeus kumosi sen seuraavana vuonna.

Korkein hallinto-oikeus oli samalla linjalla ja palautti hakemuksen käsiteltäväksi uudelleen.

Nyt myönnetty lupa kattaa noin 30 000 tonnin tuotannon vuodessa.

Tavaraa 400 000 sähköautoon

Harjavallassa käynnistyvän tehtaan tuotteena on katodiaktiivisen materiaalin prekursori eli esiaste (pCAM).

Prekursoria käytetään katodiaktiivisen materiaalin (CAM) valmistukseen. CAM on sähköautojen litiumioniakkujen pääraaka-aine.

Harjavallan tehtaan vuosituotanto riittää noin 400 000 täyssähköauton tarpeisiin.

BASF:n tehdas sijaitsee Harjavallan nykyisen suurteollisuusalueen välittömässä läheisyydessä. Tehdas johtaa puhdistettuja jätevesiä ja jäähdytysvesiä Kokemäenjokeen.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: BASF. Harjavallan-tehdas täydentää BASF:n katodiaktiivista materiaalia valmistavaa laitosta (kuvassa), joka toimii Saksan Schwarzheidessa.

Facebooktwitterlinkedin