Jäte vai kelpotavara? Uusi palvelu avuksi arviointiin

pien-Sortti
Facebooktwitterlinkedin

Kelpaakohan tämä vielä uudelleenkäyttöön? Vai onko tavara enää pelkkää jätettä?

Joskus tätä voi olla ihmisen vaikea itse arvioida.

HSY ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus aloittavat yhteistyön, joka helpottaa asukkaan pähkäilyä.

HSY avasi 15.11.2021 Vantaan Koivukylän Kierrätyskeskuksen yhteyteen uuden palvelun, joka edistää kiertotaloutta. Samalla kun asukas lahjoittaa uudelleenkäyttöön sopivaa tavaraa Kierrätyskeskukselle, uudelleenkäyttöön kelpaamattomille tavaroille aukeaa hyötykäyttöreitti joko materiaalikierrätyksessä tai energiana Sortti-pienaseman kautta.

”Uusi palvelukokonaisuus helpottaa asukasta pääsemään kätevästi eroon tarpeettomista tavaroistaan. Asukkaan ei tarvitse tietää etukäteen, kelpaako hänen tuomansa tavara vielä uudelleen käyttöön vai onko se jätettä. Tämän arvion teemme hänen puolestaan paikan päällä”, avaa palvelun periaatteita HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

 

Enemmän uudelleenkäyttöön

Yhteispalvelun avulla entistä suurempi osa käyttökelpoisista tavaroista voidaan ohjata uudelleenkäyttöön ja näin pidentää niiden käyttöikää. Palvelu helpottaa kaupunkilaisten kierrätysmahdollisuuksia ja säästää näin luonnonvaroja.

”Tämänhetkisten arvioiden mukaan yhdyskuntajätteeksi päätyvästä tavarasta peräti 10–20 prosenttia on uudelleenkäyttökelpoista. Kuitenkin vain 1–2 prosenttia yhdyskuntajätteestä saadaan tällä hetkellä uudelleenkäyttöön, minkä vuoksi menetämme valtavasti luonnonvaroja ja aiheutamme aivan turhia kasvihuonekaasupäästöjä”, Kierrätyskeskuksen toimitusjohtaja Juha Lehtikuja sanoo.

Kierrätyskeskuksen tavaroiden lahjoituspisteellä otetaan maksutta vastaan hyväkuntoista kodin käyttö- ja sisustustavaraa, huonekaluja sekä siistejä ja ehjiä vaatteita ja tekstiileitä. Polkupyöriä ja kodin sähkö- ja elektroniikkalaitteita lahjoituspisteellä otetaan vastaan kaiken kuntoisena.

Jos tavara ei kelpaa uudelleen käytettäväksi, sen voi jättää samalla piha-alueella olevalle Sortti-pienasemalle käsittelymaksua vastaan.

Sortti-pienasema vastaanottaa vain kotitalouksien pieniä jätemääriä eli enintään peräkärryllisen verran. Myös vastaanotettavia jätelajeja on vähemmän kuin isoilla Sortti-asemilla.

 

Kuva: HSY. Sortti-pienasema täydentää Kierrätyskeskuksen ja HSY:n palvelukokonaisuutta.

Facebooktwitterlinkedin