Peltilevyjä Kiasmasta, toimisto siirtyy nosturilla… Koivukylän Sortti-pienasema on itsekin kierrätyksen helmi

Pien-Sortti
Facebooktwitterlinkedin

Vantaan Koivukylän Sortti-pienasema muodostaa Kierrätyskeskuksen myymälän kanssa palvelukokonaisuuden. Se on myös HSY:n ensimmäinen asema, jossa asiakas voi toimia silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Marraskuussa 2021 valmistunut HSY:n Koivukylän Sortti-pienasema täydentää samalla tontilla olevien Kierrätyskeskuksen ja muiden toimijoiden palveluja. Tontilla on entuudestaan käyttökelpoisten tavaroiden vastaanotto, kylmälaitekontti, SER-keräys, Rinki-ekopiste ja HSY:n vaarallisen jätteen kontti.

Muihin HSY:n viiteen Sortti-asemaan verrattuna vastaanotettavien materiaalien paletista puuttuvat kipsi, eristevilla, kyllästetty puu ja puutarhajäte. Ne voi viedä esimerkiksi 4,5 km päässä olevaan Ruskeasannan Sorttiin.

 

Ideana helppous

Koivukylässä pienaseman palvelukonseptin ideana on, että se tavara, mikä ei kelpaa Kierrätyskeskuksen käyttökelpoisten tavaroiden lahjoituslinjalle, on helppo tuoda viereiselle jäteasemalle. Tyypillisesti hylsyn saaneita tuotteita ovat sohvakalusteet ja lastulevykaapit.

Sortti-pienasemalla otetaan maksullisina vastaan sekajätettä, pinnoitettua puuta, muovia ja palamatonta jätettä sekä maksuttomana materiaalina metallia. Lavoja on kaikkiaan seitsemän.

Pien-nimitys on osuva, sillä täyden volyymin Sortti-asemilla lavoja, kontteja ja keräysastioita on kussakin noin 30. Kaikilla HSY:n Sorteilla on myös Kierrätyskeskuksen lahjoitusten vastaanottopiste pienille käyttökelpoisille tavaroille.

 

Kohti itsepalvelun laajenemista

Koivukylän asemalla voi asioida itsenäisesti Kierrätyskeskuksen aukioloaikoina silloinkin, kun Sortin toimisto on kiinni. Silloin asiakas maksaa jätteet etukäteen verkossa eSortissa tai toimiston katoksessa itsepalvelulaitteella. Muilla Sortti-asemilla itsepalvelulaitteita voi käyttää vain aseman aukioloaikoina ja henkilökunnan ollessa paikalla.

Koivukylän asema on uusi askel kohti itsepalvelun laajenemista. Muualla Suomessa itsepalvelukonsepteja on otettu aiemmin käyttöön Seinäjoella ja Tampereella. Lakeuden Etapin kierrätysasemalla on mahdollista asioida vuorokauden ympäri kaikkina päivinä Re-appi-sovellusta käyttäen. Pirkanmaan jätehuollon jäteasema Vuoreksessa palvelee myös itsepalveluaikoina, jolloin asemanhoitaja ei ole paikalla.

Pien-Sortti

Liikutettava asema

Toimistorakennus itsekin edustaa kierrätystä ja uudelleenkäyttöä. Sen ulkoverhoilun sinkkipellit on leikatttu Kiasman poistetuista katelevyistä ja muotoiltu uudelleen.

”Se erittäin pitkäikäinen pelti. Samaa materiaalia tullaan käyttämään myös Kivikon Sortti-aseman uudistamisessa Helsingissä”, kertoo hankepäällikkö Jari Virmanen HSY:n rakennuttamisyksiköstä.

32 neliöisen toimistorakennuksen runko tuotiin kokonaisena rekalla ja talo voidaan nostaa vaikka nosturilla toisaalle. Lajittelupiha on rakennettu betonielementeistä, ja sekin voidaan niin ikään purkaa ja siirtää tarvittaessa muualle.

Asiakkaat ovat toistaiseksi vasta löytämässä Koivukylään. Koivukylän asemanhoitajan asiakaskohtaamisista saaman käsityksen perusteella asiakkaat ovat oikein tyytyväisiä palveluun, ja tulevat levittämään tietoa asemasta omissa verkostoissaan.

Koivukylän Sortti-pienasema on pilotti, jossa testattiin uudenlaista konseptia. Käyttöinsinööri Jasmin Karell teki HSY:lle pilotoinnista lopputyön Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Karell toivoo, että palveluja yhdistävä konsepti laajenisi.

Se on asiakasystävällistä ja ympäristön kannalta edullista”.

Hän uskoo asiakasmäärien kasvavan:

“Kun viestintää ja opasteita kehitetään alun kokeilun jälkeen, asiakkaat tulevat varmasti löytämään ja ottamaan omakseen heitä lähellä olevan palvelun.”

Keskellä kylää.

 

Teksti: Marko Laakkonen/ Uusiouutiset-lehti.

Kuvat: Marko Laakkonen. Asiakas voi omatoimisesti maksaa maksulliset ja ilmoittaa maksuttomat jätteet itsepalvelulaitteella. Sortti-henkilökunta neuvoo asiakkaita arkisin ja viikonloppuisin klo 10-17. Muina aikoina asema toimii itsepalvelukonseptilla, silloin kun Kierrätyskeskus on auki arkisin klo 7-21 ja viikonloppuisin klo 10-18.

Facebooktwitterlinkedin