Sortti-asemilla testataan tekstiilien kierrätystä

Facebooktwitterlinkedin

Pääkaupunkiseudulla aletaan kokeilla tekstiilijätteen kierrättämistä. HSY:n Sortti-asemille on voinut viedä käytettyjä tekstiilejä 1. marraskuuta alkaen.

Jätetekstiilit otetaan vastaan maksutta. Tammikuun 2020 loppuun jatkuvan kokeilun aikana tutkitaan, kuinka kerääminen ja tekstiilien lajittelu toimivat. Samalla selvitetään, kuinka paljon asemille tuodaan tekstiilijätettä ja millaista se on laadultaan.

”Jatkamme poistotekstiilien keräystä Sortti-asemilla todennäköisesti kokeilun jälkeenkin, kun keräys- ja käsittelyketju saadaan toimivaksi”, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Tuolloin tekstiilijätteen tuojilta aletaan periä pieni maksu. Kemia-lehti kertoo, että helmikuun alusta 2020 hinnaksi on tulossa kaksi euroa 200 litran säkiltä tai 10 euroa kuutiometriltä.

 

Materiaalia pilottilaitokseen

 

Keräykseen kelpaavat rikkinäiset ja loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Esilajittelu tehdään käsin, joten alusvaatteita tai sukkia ei hygieniasyistä huolita.

Se osuus Sortti-asemille tuoduista poistotekstiileistä, mikä sopii materiaalikierrätykseen, viedään Turkuun pilottilaitokselle. Lounais-Suomen Jätehuolto valmistelee Telaketju TEM -hankkeessa jalostuslaitospilottia, jossa kotitalouksilta kerätystä poistotekstiilistä muokataan mekaanisesti kierrätyskuituja.

Laadukkaimmat kuidut voivat sopia langan ja uusien vaatteiden valmistukseen. Lisäksi kierrätyskuidusta voidaan tehdä esimerkiksi komposiittituotteita ja eristemateriaalia.

 

Päivi Ikonen

Kuva: HSY. Poistotekstiileistä laadukkaimmat voivat päätyä materiaaleiksi uusien vaatteiden tuotantoon.

Facebooktwitterlinkedin