Jätelaki voimaan ehkä vasta ensi kesänä

Facebooktwitterlinkedin

Jätelakiuudistus viivästyy Suomessa vielä lisää. Ympäristöministeriön hallitussihteeri Jussi Kauppila arvioi Kuntamarkkinoilla 10. syyskuuta, että jätelaki saadaan voimaan vasta heinäkuussa 2021.

 

Jätelaki näyttää myöhästyvän noin vuodella EU:n antamasta aikataulusta.

EU:n kiertotalous- ja jätedirektiivejä olisi pitänyt saada sovellettua Suomen lainsäädännössä alun perin heinäkuuhun 2020 mennessä. Lakivalmisteluun sisältyi kuitenkin niin suuria muutoksia ja jätealalla jo vuosia kiistaa aiheuttaneita kysymyksiä, että valmistelu viivästyi.

Jätelakiehdotus saatiin lausuntokierrokselle vasta kesällä 2020. Vielä tuolloin näytti siltä, että lakiesitys voisi mennä eduskunnan käsiteltäväksi syksyn aikana, jolloin se olisi saatu mahdollisesti voimaan 1.1.2021.

Lausuntokierroksella jätelakiesitykseen annettiin kuitenkin ennätysmäärä palautetta ja muutosesityksiä. Luonnoksesta jätettiin yli kolme ja puoli sataa lausuntoa.

”Laki ei ehdi voimaan ensi vuoden alusta. Jos kaikki menee hyvin, laki voisi olla voimassa kesällä 2021”, Kauppila totesi Kuntamarkkinoilla 10. syyskuuta järjestetyssä Jätehuolto murroksessa -webinaarissa.

 

Kerralla kuntoon

 

Suomi joutunee viivästyksen vuoksi komission valvontamenettelyyn. Suomi ei kuitenkaan ole tilanteessa yksin, sillä mittavan kiertotalousdirektiivipaketin soveltaminen on ollut haastavaa myös melkein kaikissa muissakin jätemaissa.

Esimerkiksi Ruotsi päätyi tekemään jätelainsäädäntönsä muutokset kahdessa vaiheessa.

”Me olemme valinneet linjan, että teemme kaikki uudistukset kerralla, myös kipeät ratkaisut esimerkiksi tuottajavastuukysymyksistä. Tähän valintaan sisältyy riski valmistelun viivästymisestä”, Kauppila näkee.

 

Elina Saarinen

Kuva: Ympäristöministeriön Jussi Kauppila ja Kuntaliiton Tuulia Innala vetivät Kuntamarkkinoilla keskustelua jätehuollon murroksesta.

Facebooktwitterlinkedin