Jätteenpolttokapasiteetissa kymmenien miljoonien tonnien vajaus

Facebooktwitterlinkedin

Yli 140 miljoonalle tonnille kierrätykseen kelpaamatonta sekajätettä on löydettävä jonkinlainen käsittelyratkaisu vuonna 2035, laskee Euroopan jätteenpolttolaitosten järjestö CEWEP.

Vaikka EU:n uudet, kunnianhimoiset lajittelu- ja kierrätystavoitteet toteutuisivat ja vaikka myös elinkeinoelämän ja teollisuuden jätteet saataisiin kierrätettyä tehokkaasti, kaikki jäte ei sovellu kierrätettäväksi materiaalina. Tämä jäte on käsiteltävä muulla ympäristöystävällisellä tavalla.

CEWEP laskee, että Euroopan nykyinen jätteen energiakäyttökapasiteetti (noin 88 miljoonaa tonnia) tai rinnakkaispolttokapasiteetti (noin 11 miljoonaa tonnia) eivät tule riittämään, vaan Euroopassa olisi rakennettava lisää käsittelykapasiteettia yli 42 miljoonan tonnin jätemäärälle.

”Siirtyminen kiertotalouteen on vasta alkamassa. Nykyään neljäsosa EU:n yhdyskuntajätteestä on edelleen kaatopaikoilla. Alle puolet yhdyskuntajätteestä kierrätetään tai kompostoidaan. Pelkästään uudet kunnallisten jätteiden kierrätystavoitteet eivät ratkaise näitä kysymyksiä. Meillä on jätehuoltokriisi, joka johtaa avoimiin tulipaloihin, laittomiin siirtoihin ja polkumyyntiin, ellei toimita”, sanoi CEWEPin puheenjohtaja Paul De Bruycker. Hän kutsuu päätöksentekijät ja kaikki muut sidosryhmät vuoropuheluun hakemaan kestäviä ratkaisuja.

Asiasta kertoi Suomen Kiertovoima KIVO ry:n uutiskirje 5/2019.

 

Kuva: Scanstockphoto.

Facebooktwitterlinkedin