16.6.2015 Kaatopaikkajyristä, repijöistä ja hakkureista tunnettu Tana Oy tuo jätehuoltoon nyt älykästä digiteknologiaa. Tanan uusi tuote Smart Site kerää, yhdistää…
Kännykkäromu yltäisi avaruusasemalle – Maailmassa hylätään tänä vuonna 5,3 miljardia älypuhelinta
Maailman väestö omistaa arviolta 16 miljardia kännykkää. Näistä noin 5,3 miljardia tullaan hylkäämään pois käytöstä tai jätteeksi tämän vuoden aikana.
Jos puhelimet pinottaisiin päällekkäin, pino yltäisi 50 000 kilometrin korkeuteen ja ohittaisi kansainvälisen avaruusasemankin. Kuuhun ei olisi huipulta enää pitkä matka.
Tänä vuonna hylätään myös 505 miljoonaa läppäriä ja tablettia. Nämä painavat yhteensä seitsemän kertaa Taj Mahalin verran, 609 000 tonnia.
Vaikka Euroopassa on luotu tehokkaat keräys- ja kierrätysjärjestelmät myös sähkö- ja elektroniikkalaiteromulle (SER), suuri osa käytöstä poistuvista laitteista ei päädy kierrätykseen. Merkittävin syy tähän on se, että kuluttajat säilövät vanhat laitteensa kotiin siltä varalta, että voisivat joskus vielä käyttää niitä uudestaan.
13 laitetta laatikon pohjalla
Kansainvälinen SER-keräykseen ja tuottajavastuuseen keskittynyt järjestö WEEE Forum on tutkinut yhdessä YK:n UNITAR-instituutin kanssa sähkölaitteiden kierrätystilannetta kestävien kiertojen Sustanainable Cycles -hankkeessa (SCYCLE).
Tutkimukseen liittyvän kyselyn mukaan keskimääräisessä EU-jäsenmaan kotitaloudessa on 74 elektroniikkalaitetta, kuten kännyköitä, läppäreitä, hiustenkuivaajia ja leivänpaahtimia.
Näistä 74 laitteesta 13 kuuluisi oikeasti kierrätykseen tai kunnostuksen jälkeen uudelleenkäyttöön, sillä niitä ei enää käytetä kotitaloudessa.
Samaan aikaan laitteiden sisältämät arvometallit menetetään kiertotaloudesta. Monessa laitteessa on esimerkiksi piirikortteja. Tonni piirikorttiromua sisältää 800 grammaa hopeaa, 150 grammaa kultaa ja 50 grammaa palladiumia.
Arvoaineet jäävät kaappien pohjalle tai päätyvät roskiksiin.
YK:n mukaan seitsemän prosenttia maailman kultavaroista seisoo rikkinäisessä ja hylätyssä elektroniikassa.
YK:n Global E-Waste Monitor arvioi, että pelkästään tämän vuoden aikana valmistetaan 24,5 miljoonaa tonnia pieniä elektroniikka- ja sähkölaitteita. Laitteiden paino vastaa neljää Gizan pyramidia.
Verkkokurssi kierrätyksestä
Lokakuun 14. päivä 2022 vietettiin kansainvälistä E-waste-teemapäivää eli maailman sähkö- ja elektroniikkaromun teemapäivää jo viidettä kertaa.
YK:n UNITAR julkaisi teemapäivänä verkkokurssin, joka on avoin kaikille. 1,5 tunnin kurssi on ensimmäinen SERiin keskittynyt, itsenäisesti suoritettava verkkokurssi.
”Maailman E-waste-päivä muistuttaa, millainen hyökyaalto ongelmia meitä odottaa, ellemme ryhdy toimiin. SERin määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan sataan miljoonaan tonniin globaalisti seuraavien 30 vuoden aikana. Elektroniikan kulutus vain kasvaa, kun laitteita ja tuotteita sulautetaan huonekaluihin, vaatteisiin ja leluihin. Näistä kaikista tulee lopulta romua”, toteaa SCYCLE-hankkeen johtaja Ruediger Kuehr.
Pantti ja tuotepassi
Osana teemapäivää YK:n kansainvälinen telekommunikaatioliitto ITU ja WEEE Forum julkaisivat aloitteen Solving the eWaste Problem. Järjestöt ehdottavat, että kaikkien SERin kanssa toimivien organisaatioiden olisi täytettävä vähimmäisvaatimukset SERin keräämiseen ja kierrättämiseen.
Laiteromun kierrättämistä helpottaisivat myös panttijärjestelmät sekä myyjien tarjoamat takaisinottosysteemit, digitaaliset tuotepassit laitteille sekä kansainvälinen tuottajavastuukehikko.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.
Kuva: WEEEForum. Vuoteen 2026 mennessä maailmassa hylätään 750 miljoonaa kuulokeparia. Jos nämä aseteltaisiin jonoon, kuulokejono yltäisi kiertämään kuun kolme kertaa.