Kiertotaloussiirtymä on hyvässä vauhdissa. Sitä vauhdittavat niin Suomen tavoitteet, Euroopan vihreän kehityksen ohjelma kuin globaalitkin tavoitteet. Yritykset ja muut organisaatiot…
Kansainvälinen luontopaneeli kokoontuu hyväksymään raportit ekologisesta kestävyyskriisistä
Kansainvälisen luontopaneelin (IPBES) 11. täysistunto käynnistyy tiistaina 10. joulukuuta Namibian Windhoekissa.
Täysistunto kestää 16.12.24 saakka.
Täysistunnon päätteeksi julkaistaan kaksi merkittävää arviointiraporttia: luonnon monimuotoisuuden kytköksiä tarkasteleva kytkösraportti (Nexus Assessment) ja luonnon turvaamisen vaatimaa järjestelmämuutosta tarkasteleva kestävyysmurrosraportti (Transformative Change Assessment).
Raportit koostavat tutkimustietoa päätöksenteon ja toiminnan tueksi. IPBESin työssä on mukana myös useita Suomen ympäristökeskuksen (Syken) asiantuntijoita.
Luontouhat kytkeytyvät toisiinsa
Ensimmäinen, 17.12. julkaistava arviointiraportti, käsittelee luonnon, veden, ruoan, terveyden ja ilmastonmuutoksen kytköksiä.
Raportti tarkastelee, miten luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutos, ruoka, vesi ja terveys kytkeytyvät toisiinsa, ja millaisia haasteita näiden kytköksiin liittyy.
Raportti on tärkeä, sillä päätöksiä tehdään usein erikseen eri sektoreilla, vaikka luontoon, veteen, ruokaan, terveyteen ja ilmastoon liittyvät uhat ovat usein toisiinsa kytkeytyneitä.
Luontokadon juurisyistä analyysi
Toinen raportti, joka julkaistaan 18.12., pureutuu luontokadon juurisyihin ja kestävyysmurroksen edistämiseen.
Siinä on arvioitu luontokadon juurisyitä, kestävyysmurroksen edellytyksiä ja haasteita.
Sen on tarkoitus tarjota kouriintuntuvia vaihtoehtoja muutoksen vauhdittamiselle ja askelmerkit, joita edellytetään murroksen saavuttamiseksi.
Lähes sadan maan perustama paneeli
IPBES on hallitustenvälinen paneeli, joka tuottaa tietoa luonnon monimuotoisuudesta päätöksenteon tueksi.
Hallitustenvälinen biodiversiteettiä ja ekosysteemipalveluita koskeva tieteen ja politiikan välinen paneeli (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) perustettiin vuonna 2012. IPBESin perusti 94 hallitusta, ml. Suomen.
IPBES on YK:n alainen riippumaton hallitustenvälinen elin ja sen tarkoituksena on vahvistaa tieteen ja politiikan vuorovaikutusta.
”IPBES on avainasemassa välittämässä tutkittua tietoa päättäjille, yrityksille ja kansalaisille. IPBESin jäsenmaat antavat mandaatin tiedon koostamiselle ja välittämiselle. Jäsenmaat myös tukevat tutkijoiden asiantuntijatyötä kommentoimalla sitä eri vaiheissa ja auttamalla arviointiraporttien päätöksentekijöille suunnattujen yhteenvetojen avainviestien muotoilussa”, Syken tutkimusjohtaja ja IPBESin hallituksen jäsen Eeva Primmer kuvaa prosessia.
Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat tärkeässä roolissa
Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijoilla on keskeinen rooli IPBESin työssä. Eeva Primmer on IPBESin hallituksessa, joka ohjaa, arvioi ja seuraa paneelin toimintaa jäsenmaiden puolesta.
Hän on puheenjohtajana täysistunnossa siinä työryhmässä, joka käsittelee kestävyysmurrosraportin politiikkayhteenvetoa.
Suomessa toimii myös kansallinen IPBES-työryhmä, jonka sihteeristö on Suomen ympäristökeskuksessa ja jonka puheenjohtaja on pääjohtaja Leif Schulman.
Schulman osallistuu täysistuntoon osana Suomen delegaatiota. Lisäksi Sykestä on mukana IPBES-työryhmän sihteeri, suunnittelija Juuli Närhi.
Syken ryhmäpäällikkö Kaisa Korhonen-Kurki, joka johtaa Syken koordinoimaa luontotiedon kanavoimista päätöksentekoon kehittävää BioAgora-hanketta, on kommentoinut kestävyysmurrosraporttia ulkopuolisena arvioijana. Hän osallistuu täysistuntoon etäyhteydellä.
Ryhmäpäällikkö Soile Kulmala on johtavana kirjoittajana kytkösraportissa ja osallistuu Syken koordinoimaan BIONEXT-hankkeeseen, jonka tutkijoita on ollut kirjoittamassa kytkösraporttia.
Hankkeessa mukana oleva Paula Harrison on yksi kytkösraportin kolmesta pääkirjoittajasta. BIONEXT-hanke syventää kytkösraportin käsittelemää teemaa tarkastelemalla energian ja liikenteen kytköksiä luonnon monimuotoisuuteen, veteen, ruokaan, terveyteen ja ilmastonmuutokseen.
Auttavat vähentämään luontokatoa
Nyt hyväksyttävät raportit muodostavat tärkeän kokonaisuuden YKn sopimusten tietopohjan vahvistamisessa. Ne auttavat saavuttamaan Kunming-Montrealin luontokehyksen, Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n kestävyystavoitteita.
Täysistunnossa on myös tarkoitus hyväksyä toisen maailmanlaajuisen biodiversiteettiä ja ekosysteemipalveluita koskevan arviointiraportin sisältöä ja menetelmiä koskeva toimeksianto.
Ensimmäinen arviointiraportti valmistui vuonna 2019. Nyt käynnistettävän arvioinnin on määrä valmistua vuonna 2028.
Raportti on keskeinen Kunming-Montrealin luonnon monimuotoisuuskehyksen tavoitteiden saavuttamisen seurannan näkökulmasta. Lisäksi IPBES keskustelee yhteistyöstään IPCC:n kanssa.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.
Kuva: Adobe Stock. Luontopaneeli kokoustaa tällä viikolla Namibiassa. Kokouskaupunki Windhoekin tunnistettava rakennus on piparkakkutaloa muistuttava kirkko.