Kansainvälinen projekti kiihdyttämässä kiertotaloussiirtymää – viisi innovaatiohakua on nyt avoinna suomalaisille tiimeille

Kuva: Jamk. Itämeren biotalouskeskittymät järjestävät kiertotalousteemaisia hackathoneja.
Facebooktwitterlinkedin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioBoosters by Jamk toimii päävetäjänä Interreg Itämeri -ohjelman osarahoittamassa hankkeessa, joka tuo yhteen yhdeksän Itämeren alueen biotalouskeskittymää. Hankkeessa järjestetään yhteensä 18 liiketoimintalähtöistä kansainvälistä hackathonia, joissa ratkotaan biotalouden kiertotaloussiirtymän haasteita.

Keväällä 2024 on yhteensä viisi ratkaistavaa haastetta, joihin etsitään suomalaisia ratkaisijatiimejä. Tiimit voivat olla esimerkiksi yrityksiä, startupeja, oppilaitoksia, opiskelijoita tai neuvontaorganisaatioita. Voittajalle on luvassa määritelty yhteistyö hackathonin toimeksiantajayrityksen kanssa.

 

Sivuvirroille lisäarvoa

Saksan hackathonissa etsitään sokerijuurikkaan tuotannosta tuleville sivuvirroille hyötykäyttöä. Sokerijuurikkaan käsittelystä syntyy sivuvirtana lehtiä, maa-ainesta, juurikasmassaa sekä oman biokaasulaitoksen vinassia.

Puolassa yksi Itäisen Euroopan suurimmista messu- ja kongressikeskuksista etsii hackathonissa biopohjaisia ja kierrätettäviä lattiamateriaaleja tarjoavia ratkaisijatiimejä.

Viron suurin tomaatintuottaja kutsuu hackathonissa ratkaisijoita tarjoamaan keinoja, joilla tomaatin kasvatuksen sivuvirroista saadaan jalostettua lisäarvoa. Tomaateilla vain osa tuotetusta biomassasta saapuu kuluttajalle ja tomaattikasvien juuret, lehdet, varret ja epätyypilliset hedelmät katsotaan enimmäkseen orgaaniseksi jätteeksi.

Toinen virolainen hackathon keskittyy puupohjaisten sokereiden hyödyntämiseen ruokaketjussa, esimerkiksi tuotekehityksessä elintarviketeollisuudessa.

Liettuassa bioteknologian yritys etsii kumppaneita ja erilaisia täsmälannoitusta edistäviä teknologiaratkaisuja ja suunnittelutyökaluja, joilla liikalannoitusta voitaisiin ehkäistä ja sen aiheuttamiin ongelmiin puuttua Euroopassa.

Kaikki käynnissä olevat hackathonit löydät täältä.

Teksti: Eija Iso-Ahola/ JAMK

Kuva: Jamk. Itämeren biotalouskeskittymät järjestävät kiertotalousteemaisia hackathoneja.

Facebooktwitterlinkedin