Osallistu hackathoneihin: Kuinka pienentää vedenkulutusta? Miten saada betonituotannon sivuvirrat kiertämään?

JAMK hackathon
Facebooktwitterlinkedin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo lähtee yhdessä Kasvu Openin kanssa hakemaan ratkaisuja jälleen kahteen innovaatiohaasteeseen.

Betsetin Yhtiöt hakee kaupallisia yhteistyökumppaneita ja ratkaisuja, joiden avulla betonielementtituotannon sivuvirtoja voidaan käsitellä ja hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Näin edesautetaan resurssien tehokkaampaa käyttöä ja kiertotalousajattelua betoniteollisuudessa.

Suomessa raakabetonia ja betonituotteita valmistetaan yli kahdessa sadassa tehtaassa. Tänä vuonna on astumassa voimaan asetus, joka helpottaa tehtaiden ylijäämäbetonin hyötykäyttöä. Betonimurske, joka täyttää asetuksen kriteerit, voidaan käyttää ilman käyttökohteeseen luvitusta, eli kuten muukin korkeatasoinen kiviaines.

 

Pohjabetonille jalostusarvoa

Betsetillä on tarve löytää betonielementtituotannon sivuvirroille soveltuva ketterä käsittelymenetelmä, jolla nykyistä suurempi osa sivuvirroista voidaan saada hyötykäyttöön.

Kierrätysmateriaaleilla voidaan korvata betonielementtituotannon neitseellisiä raaka-aineita, tai hyödyntää ne muissa käyttökohteissa.

Betset Oy etsii hyötykäyttötapaa etenkin laskeutusaltaiden pohjabetonille, joka tällä hetkellä hyödynnetään varsin matalalla jalostusarvolla tienpohjissa tai maanparannusaineena. Hackathonissa etsitään kaupallisia yhteistyökumppaneita ja teknologisia ratkaisuja, joiden avulla materiaali pystyttäisiin murskaamaan ja jalostamaan niin, että materiaali voitaisiin kierrättää takaisin prosessiin ja korvata sillä neitseellistä luonnon kiviainesta betonituotannossa, sekä joilla helpotettaisiin varastointiongelmia.

 

Vähemmän vettä

Alva-yhtiöt haastaa innovoimaan teknologisia ratkaisuja huoneistokohtaiseen veden- ja lämmönkulutuksen etäluentaan, ohjaukseen ja tiedonsiirtoon. Kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä vedenkulutuksen ja lämpimän veden käytön on todettu pienenevän merkittävästi.

Jatkoon valittavien tiedonsiirtoratkaisujen tulee olla toimintavarmoja ja kustannustehokkaita ja tarjota mahdollisimman laaja valtakunnallinen kattavuus.

Sekä Betset että Alva hakevat hackathonin avulla kaupallisia yhteistyökumppaneita ja tarjoavat voittajaratkaisuille mahdollisuutta pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Hackathonit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille.

Molempiin hackathoneihin on aikaa ilmoittautua 6.3.2022 saakka. Tämän jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät mukaan varsinaiseen hackathoniin eli innovaatiokilpailuun.

AlvaHackathon huipentuu 7.4.2022, ja BetsetHackathon 13.4.2022, jolloin valitaan voittajatiimi tai useampi voittajaehdotus.

Kuva: JAMK/ iStock.

Facebooktwitterlinkedin