Kauran kuoresta ja oljesta arvoraaka-aineita – Uusi kuivausteknologia muuttaa vanhan tärkkelystehtaan Raisiossa biomassan kiertotalouslaitokseksi

Kuva: TM Systems. TM Systemsin toimitusjohtaja Markus Hallapuro esittelee yrityksen SuperDryer-teknologialla kuivattuja bioraaka-aineita, jotka ovat peräisin eri teollisuudenalojen biopohjaisista sivuvirroista.
Facebooktwitterlinkedin

Raisiossa on käynnistymässä teollinen symbioosi, joka toteuttaa kiertotalouden periaatteita monin tavoin.

Vanha Raisio Oyj:n tärkkelystehdas saa uutta käyttöä, kun tehdasta muokataan biomassojen jalostukseen.

CH-Bioforcen biotuotetehdas on parhaillaan testiajovaiheessa Raisionkaaren teollisuuspuistossa.

Energiatehokas kuivausteknologia

Suomalainen prosessilaitetoimittaja TM Systems on asentanut tehtaaseen SuperDryer-kuivatusteknologiaa. TM Systemsin teknologiaa on myös Zero-Ex-skrubberi.

Teknologia hyödyntää hukkalämpöä ja pesee kuivauksen poistoilman. Laitteisto puhdistaa esimerkiksi pienhiukkaset ja minimoi päästöt. Prosessi on hyvin energiatehokas.

Biotuotelaitos voi käsitellä hyvin märkää maatalouden sivuvirtaa ja jalostaa siitä laadukasta ja kuivaa raaka-ainetta.

Laitoksen kapasiteetti on 35 000 tonnia märkäbiomassaa, josta syntyy 15 000 tonnia kuivaa ja puhdasta materiaalia.

Näin maatalouden ja teollisuuden sivuvirroista kuten oljesta ja kauran kuoresta voi jalostaa vaikkapa arvokkaita raaka-aineita kosmetiikkaan ja lääkkeisiin.

Sivuvirrat arvokkaaseen käyttöön

Teknologian toimivuus on testattu koekuivatuslaitoksella. Raision projektissa TM Systems skaalaa SuperDryer-teknologian nyt tehdaskokoluokkaan.

Video näyttää, kuinka laitteisto pystyttiin asentamaan olemassa olevan tehtaan runkorakenteeseen.

Hanke on saanut erittäin kilpaillun EU-rahoituksen Euroopan innovaationeuvosto EIC:ltä.

Käyttöönotto on sujunut hyvin, sillä tuotantolinja pääsi täyteen kapasiteettiin jo ensimmäisen viikon aikana. TM Systems testaa linjastolla koekuivatuksia teollisessa mittakaavassa.

Teknologia mahdollistaa sen, että teolliset toimijat pystyvät hyödyntämään biopohjaiset sivuvirtansa, myös märät jakeet, aiempaa paremmin.

Niistä voidaan puristaa esimerkiksi biopellettejä energiakäyttöön tai jalostaa kierrätyskuituja, lannoitteita, maanparannusaineita tai lisäarvoa tuottavia raaka-aineita esimerkiksi elintarvike-, kosmetiikka- tai lääketeollisuuden tarpeisiin.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: TM Systems. TM Systemsin toimitusjohtaja Markus Hallapuro esittelee yrityksen SuperDryer-teknologialla kuivattuja bioraaka-aineita, jotka ovat peräisin eri teollisuudenalojen biopohjaisista sivuvirroista.

Facebooktwitterlinkedin