Kemikaalivirasto kerää tietoa PVC:n ja sen lisäaineiden mahdollisista riskeistä

LP-levytkin valmistetaan PVC:stä.
Facebooktwitterlinkedin

Euroopan kemikaalivirasto Echa tutkii, aiheutuuko polyvinyylikloridista (PVC) tai sen lisäaineista riskiä terveydelle tai ympäristölle ja pitäisikö aineita siksi säädellä, kertoo Kemiamedia.fi.

PVC on yleinen muovi, jota käytetään erityisesti rakentamisessa mutta myös esimerkiksi maksukorteissa, sadetakeissa ja puhallettavissa uimapatjoissa. Kova muovi saadaan taipuisammaksi pehmentimillä, kuten ftalaateilla.

Vaihtoehtoja kartoitetaan

Echa on jo koonnut tietoja vaihtoehtoisista materiaaleista tietyissä loppukäytöissä sekä niiden suorituskriteereistä ja kustannuksista.

Nyt virasto on käynnistänyt sidosryhmille kohdistetun selvityksen, jolla se kerää kattavaa tietoa PVC:n sisältämistä aineista sekä sitä korvaavista materiaaleista.

Erityisesti Echa pyytää tietoja vaihtoehdoista nykyisille aineille, joita käytetään pehmentiminä ja/tai palonestoaineina sekä lämmönkeston lisääjinä. Toiseksi virasto kaipaa informaatiota lisäaineista, joita on PVC:tä korvaavissa muoveissa.

Tarkoituksena on kartoittaa myös sitä, koskevatko PVC:n käytön mahdolliset ongelmat myös vaihtoehtoisia materiaaleja. Lisäksi huomioon otetaan sosioekonomiset ja kiertotalouden näkökulmat.

Lisätietoja saa Echan verkkosivuilta.

Tiedonkeruu jatkuu maaliskuun loppuun 2023 saakka. Viraston on määrä raportoida selvityksen tulokset Euroopan komissiolle toukokuussa 2023.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Pixabay. Myös vanhat kunnon älppärit eli vinyylilevyt tehdään PVC:stä.

Facebooktwitterlinkedin