Kesko, L&T ja Sinituote kiertotalousketjuun: K-ryhmän kukkaämpärien muovi kiertää takaisin kauppojen hyllylle Nysvärinä ja Jynssärinä

Kuvat: Kesko ja Sinituote. Uusi, musta SINI-siivoustuotesarja valmistetaan kierrätysmuovista, joka on jalostettu kotimaassa.
Facebooktwitterlinkedin

K-Citymarketin hyllyltä voi poimia nyt kotimaisia siivoustuotteita, joiden raaka-aine on kolminkertaisesti kierrätettyä.

Kierrätysmuovi on peräisin käytöstä poistetuista leikkokukkaämpäreistä. Kukkaämpärit ovat itsekin kierrätysmuovia, joten muovi pääsee siivousvälineissä jo kolmannelle käyttökierrokselleen.

Jatkoa kukkaruukkupilotille

K-ryhmä on etsinyt kierrätyskohteita kukkaämpäreilleen, sillä kyseessä on merkittävä muovimateriaalivirta. K-ryhmä laskee käyttävänsä vuosittain jopa 600 000 leikkokukkaämpäriä.

K-ryhmä halusi löytää tavan kierrättää kukkaämpäreiden arvokas materiaali takaisin käyttöön ja kotimaisen tuotesarjan uusioraaka-aineeksi. Yhteistyökumppaneiksi he saivat Sinituotteen ja Lassila & Tikanojan.

K-kaupat ovat Suomen suurimpia kukkamyyjiä. Esimerkiksi Pirkka Reilun kaupan ruusukimppuja myydään vuodessa yli kaksi miljoonaa. Jotta kukat saavat koko ajan vettä, niitä säilytetään ämpäreissä kuljetuksen ajan sekä kaupassa myynnissä ollessaan.

Kun ämpärit poistuvat käytöstä, ne on tähän saakka kerätty kaupoista energiajätteenä tai yritysten muovijätteenä kierrätykseen.

Vuonna 2019 ämpäreiden materiaalia hyödynnettiin ensimmäistä kertaa K-kauppojen uusissa tuotteissa kukkaruukkupilotissa. Tuolloin yhteistyökumppaneina olivat L&T ja Orthex.

SINI-siivoustuotesarjassa kierrätysmuovin osuutta on saatu kasvatettua.

K-ryhmällä on muutakin kokemusta kiertotalousratkaisuista:

”Minimoimme omassa toiminnassamme syntyvät pakkausmateriaalit ja jätteet, ja etsimme kumppaniemme kanssa ratkaisuja niiden hyödyntämiseksi uudelleen. Teemme esimerkiksi kahvinpuruista kukkamultaa ja keskusvarastomme kolhiintuneista hedelmistä uusia Hyvis-hävikkituotteita”, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Kesko on pilotoinut myös esimerkiksi K-ruokakauppojen kalatiskeillä käytettävien styrox-laatikoiden kierrätystä yhteistyössä L&T:n ja BEWIn kanssa.

Uusiomuovi korvaa neitseellistä muovia

Sinituote on asettanut tavoitteen kasvattaa kierrätysmuovien osuutta tuotteidensa raaka-ainevalikoimassa. Tällä hetkellä Sinituotteen kaikkien siivousvälineiden muoviraaka-aineesta noin 60 prosenttia on kierrätysmuovia.

Keskon ja L&T:n yhteistyön myötä Sinituote on valmistanut Kokemäen tehtaallaan kokonaisen SINI-siivoustuotesarjan kotimaassa kierrätetyn uusioraaka-aineen pohjalta.

Ahtaiden paikkojen puhdistamiseen suunniteltu Nysväri, kylpyhuoneen laattasaumaharja Jynssäri sekä WC-, tiski- ja teippiharjat on valmistettu K-ryhmän käytöstä poistetuista leikkokukkaämpäreistä.

Jotkut siivoustuotesarjan muoviosat on valmistettu kukkaämpäreistä peräisin olevasta uusiomuovista 70-prosenttisesti, osa jopa sataprosenttisesti. Kierrätysraaka-aineen osuutta on saatu kehitystyössä kasvatettua.

”Koska meillä on paljon osaamista kierrätysmuovien käyttämisestä, pystyimme jo ensimmäisten koeajojen jälkeen hahmottamaan, millaisia tuotteita leikkokukkaämpärien muovista saa tehtyä niin, että tuotteen laatukriteerit täyttyvät täydellisesti”, Sinituotteen muoviosaston työnjohtaja Jarkko Heino sanoo.

Granulaatti Merikarvian laitokselta

Uusiomuovigranulaatit tuotteisiin valmistaa Lassila & Tikanoja Merikarvian muovinkierrätyslaitoksellaan.

Merikarvialla kukkaämpärit murskataan, puhdistetaan ja jalostetaan ryynimäiseksi muovigranulaatiksi.

”Mekaanisesti kierrätettyä granulaattia voi käyttää sellaisenaan uusien tuotteiden raaka-aineena. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan”, kertoo asiakkuuspäällikkö Mikko Mäenpää L&T:ltä.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Kesko ja Sinituote. Uusi, musta SINI-siivoustuotesarja valmistetaan kierrätysmuovista, joka on jalostettu kotimaassa.

Facebooktwitterlinkedin