Kierrätyskuitupuku Linnan juhliin

Facebooktwitterlinkedin

Kuva: Pure Waste Oy. Linnan juhlien pukuloisto sai alkunsa Bioruukki-pilottiympäristössä Espoossa jo kesällä. Pure Waste Oy kehräsi lankaa VTT:n liuottamasta ja kuiduttamasta uusiotekstiilistä.

 

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen juhlii Suomen satavuotista itsenäisyyttä puvussa, joka on valmistettu kierrätyskuidusta VTT:n kehittämällä uusiokuituteknologialla.

Iltapuvun neuloksen raaka-aine on poistopuuvillatekstiiliä. VTT on liuottanut kuluneet, käytöstä poistetut puuvillatekstiilit kehittämällään selluloosakarbamaattiteknologialla (CCA). Menetelmä on ympäristön kannalta merkittävästi parempi kuin viskoosiprosessi, jossa selluloosan liuotukseen tarvitaan rikkihiiltä.

VTT valmisti liuoksesta uutta kuitua Bioruukki-pilottiympäristössä Espoon Kivenlahdessa viime kesänä. Pure Waste Oy kehräsi sitten kuidun langaksi ja valmisti kankaan. Ensimmäiset tuotemallit ovat osoittaneet, että uusiokuitu muuntuu langaksi ja himmeän kiiltäväksi, hyvin laskeutuvaksi neulokseksi.

Puvun neuloksesta suunnitteli Kaj Franck -muotoilupalkinnon saanut Anna Ruohonen, jolle eettisyys ja ekologisuus ovat tärkeitä.

”On ollut hienoa saada olla mukana vaatesuunnittelijana tässä ainutlaatuisessa projektissa. Tekstiilijäte on merkittävä maailmanlaajuinen ongelma, johon tarvitsemme uudenlaisia ratkaisuja. Tämä uusiokuituteknologia on hieno esimerkki innovatiivisista ratkaisuista, joita maailma, ja nimenomaan tekstiiliala, tarvitsee.”

”Asussa yhdistyy upea suomalainen innovaatio Anna Ruohosen vastuullista tekstiilinkäyttöä edistävään huippusuunnitteluun. Edistän mielelläni molempia Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä. Toivottavasti naiset juhlivat sadan vuoden päästä kestävästä kierrätyskuidusta valmistetuissa asuissa”, toteaa eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen.

Juhlapuvun asusteina nähdään pääosin VTT:n kehittämistä biopohjaisista muoveista valmistettu iltalaukku. Asusteen suunnittelivat Anneli Auranen ja Heta Kupsala, jotka voittivat syksyllä VTT:n hackathon-muotoilukilpailun. Iltalaukun pinta on valmistettu hiilimustalla vahvistetusta ja muottiin valetusta biomuovista. Kahvan raaka-aine on lämpömuovattava selluloosa, jota on vahvistettu hiilimustalla ja viskoosipohjaisella Suominen Oy:n Biolace®:lla.

Michal Fantan suunnittelemat Lumihiutale-korvarenkaat on valmistettu valkoisesta biomuovista ja ne on sävytetty VTT:llä syksyn lehtien väripigmenteillä värjätyllä nanoselluloosamaalilla.

 

Facebooktwitterlinkedin