Kiertotalouden ja uudistuvan teollisuuden sparrausohjelmiin mukaan yli 40 kasvuyritystä – ” Kiertotalous vaatii toimintamallien ja teknologioiden yhteiskehittämistä”

Kasvu Open
Facebooktwitterlinkedin

Yrittäjien maksuttomiin Kasvupolku-sparrausohjelmiin valittiin hakemusten perusteella kaikkiaan 232 yritystä eri toimialoilta ja aloilta.

Sparraukseen päässeiden joukossa on paljon yrityksiä, joiden liiketoiminta tai bisnesidea liittyy tavalla tai toisella kiertotalouteen.

Kiertotalouteen läheisesti liittyy kolme Kasvupolkua: Foodtech Kasvupolku, Kiertotalous rakentamisessa sekä Uudistuva teollisuus.

 

Kiertotaloutta rakentamiseen

Kiertotalous rakentamisessa Kasvupolku®–ohjelmaan valittiin mukaan 15 yritystä:

– EcoUp, Oulu

– Insinööritoimisto Vesitaito, Tampere

– KeloTwin, Tampere

– Materialisting, Joensuu

– Moduc HVAC Elements / Kirvesmiesten Oy MKS, Vantaa

– nollaE, Turku

– Planetary Architecture, Helsinki

– Rakennusasiaintoimisto Aarre, Helsinki

– RE-putiikki, Nurmo

– Recikla, Lieto

– Rockx, Heituinlahti

– Savon Kuljetus, Kuopio

– Spolia Design, Espoo

– Wastebook, Oulu

– Yeseco, Sastamala

 

Valinnat tehneen ohjelmakohtaisen tuomariston edustaja Inka Orko VTT:ltä sanoo, että Kiertotalous rakentamisessa Kasvupolulle hakeutui ilahduttavan paljon hakijoita rakentamisen elinkaaren eri vaiheista.

”Valinnoissa korostuivat kiertotalouden toteutuminen ja vaikuttavuus, markkinapotentiaali sekä kasvumahdollisuudet valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Pyrimme valinnoissa huomioimaan myös hakemuksesta välittyvää kasvuintoa. Valitut yritykset saavat hienon sparrausmatkan ja kehitystä tukevan verkoston ympärilleen. Kiertotalous vaatii toimintamallien ja teknologioiden yhteiskehittämistä, joten ollaan avoimia ja tehdään yhdessä”, Orko sanoo.

Orkon lisäksi tuomaristoon kuuluvat Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista sekä Mika Hasu Nordeasta.

Kiertotalous rakentamisessa -sparrausohjelman kumppanit ovat Uusiouutiset, VTT ja ympäristöministeriö.

 

Tulevaisuus pohjaa kasveihin

Foodtech-sparrausohjelman yritykset tukevat kestävää kehitystä, elintarviketeollisuuden uudistumista sekä kiertotaloutta.

Foodtech Kasvupolku®–sparrausohjelmaan valittiin mukaan 13 yritystä:

– Biocode, Helsinki

– Biosafe – Biological Safety Solutions, Kuopio

– FreshTech, Helsinki

– Jamix, Jyväskylä

– Lipasu, Helsinki

– Metabar Technology, Sarvvik

– Montinutra, Espoo

– Probitat, Kuopio

– Rento Innovations, Salo

– Soled, Turku

– Soul Mama’s Kitchen, Vantaa

– The New Wheat Company, Lappeenranta

– Three Mushketeers, Helsinki

Valinnat tehneen tuomariston edustaja Mikko Lindqvist Raisiolta sanoo, että Kasvupolun hakijajoukko oli monipuolinen ja koostui pidempään toimineista yrityksistä sekä toimintansa alussa olevista liiketoimintaideoista.

”Tuomaristo painotti valinnoissaan liiketoiminnan kasvumahdollisuuksia, teknologiaosaamista sekä kasvipohjaisuutta. Valitsimme sparraukseen mukaan monipuolisen kattauksen toimijoita ruoan arvoketjun eri puolilta, ja odotamme innolla Kasvupolun seuraavia vaiheita”, Lindqvist kertoo.

Foodtech-sparrausohjelman kumppanit ovat BioPaavo by JAMK, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Nordic FoodTech VC, Raisio, Uusiouutiset, Valio ja VTT.

 

Uudistuva teollisuus pidentää elinkaarta

Uudistuvan teollisuuden sparrausohjelman tavoite on tarjota uusia toimintamalleja ja luoda verkostoja, joiden avulla yrittäjät voivat parantaa oman liiketoimintansa kasvunäkymiä.

Uudistuvan teollisuuden Kasvupolku® sparrausohjelmaan valittiin mukaan 15 yritystä:

– Duo Product, Tuusula

– Elastopoli, Sastamala

– Hetkinen Group, Turku

– Manutec, Salo

– NDT Inspection&Consulting, Oulu

– Northern Lite, Forssa

– Passimo, Alajärvi

– Scandinavian Seaplanes, Halli

– SHK-Huolto, Helsinki

– Star-Kaluste, Kauhajoki

– Suomen Jahtivaruste, Perniö

– Suomen Luonnonmaalit, Vantaa

– Teollisuuskopla, Ii

– V.A.V. Group, Ii

– W2M Industries, Vantaa

Valitut yritykset edustavat hyvin laajaa toimialaskaalaa. Kiertotaloutta eli tuotteiden ja laitteiden elinkaaren pidentämistä edistävät yritysten puhdistustuotteet, kunnossapidon palvelut sekä ekologiset pintakäsittelytuotteet. Mukana on myös erä- ja luontoharrastukseen liittyviä ratkaisuja sekä liikkumista ja logistiikkaa tukevia konsepteja.

Valinnat tehneen ohjelmakohtaisen tuomariston edustaja Anna-Liisa Juurinen sanoo, että monipuolisesta hakijajoukosta pyrittiin valitsemaan yritykset, joilla on eniten kasvupotentiaalia.

”Valittujen yritysten joukossa on lupaavia startuppeja sekä toimintaansa uudistavia yrityksiä. Tuomaristo arvotti valinnoissa kasvusuunnitelman toteuttamiskelpoisuutta sekä sitä, että yritykset ovat jollain tavalla uudistamassa edustamaansa toimialaa”, Juurinen täydentää.

Uudistuvan teollisuuden sparrausohjelman kumppanit ovat Jämsän kaupunki, Keski-Suomen liitto ja Uusiouutiset.

 

Kohti Karnevaalia

Sparraukseen valitut yritykset saavat maksutonta sparrausta kahdessa tapahtumapäivässä sekä verkostoituvat alan tai alueen toimijoiden kanssa.

Kasvupoluille valitut yritykset jatkavat nyt toimiala- ja aluekohtaisiin sparrauksiin. Kevään ja kesän aikana on luvassa asiantuntijoiden rytmittämiä tapahtumapäiviä sekä digitaalista työskentelyä yritysten oman aikataulun mukaisesti.

Myös ne yritykset, jotka eivät nyt päässeet mukaan sparrausohjelmiin, saavat tukea myyntiin, markkinointiin, rahoitukseen ja liiketoiminnan kehittämiseen toukokuun digitaalisissa tapahtumissa.

Sparrausohjelma huipentuu 3. marraskuuta Kasvu Open Karnevaaliin, joka pidetään Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä. Tuolloin valitaan vuoden kasvuyritykset ja julkistetaan #vastuullisuusteko-yritys.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Matias Ulfves/ Kasvu Open.

Facebooktwitterlinkedin