YHTEISTYÖKUMPPANEILTAMME Kasvu Open -sparrauskilpailun Bio- ja kiertotalouden Kasvupolun finalistiyritykset on valittu. Maksuttomaan sparraukseen pääsee mukaan 15 yritystä. Kasvupolulle haki…
Rakentamisen Kasvupolun yritykset toteuttavat kiertotalouden bisnesmalleja – ”Olemme olemassa, jotta rakentamisesta tulisi kestävää ja resurssiviisasta”
Kasvu Open -sparrausohjelman Kasvupolulle osallistuneet rakentamisen kiertotaloutta edistävät yritykset mullistavat vanhoja tapoja rakentaa.
Pieniä yhden yrittäjän start-uppeja, yli sadan miljoonan euron liikevaihtoa tekeviä yhtiöitä ja kymmenien vuosien osaaminen resurssitehokkuudesta.
Rakentamisen kiertotalouden Kasvupolulle osallistui 15 yritystä, joita yhdistää halu kasvaa ja muuttaa koko toimiala.
”Näin ei voi jatkua”
Perinteinen rakennusala tuottaa miltei puolet kaikista globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä ja kuluttaa valtaosan neitseellisistä luonnonvaroista tuottaen massoittain jätettä.
”Näin ei voi jatkua. Rakentaminen tarvitsee hiilineutraaleja ja vähähiilisiä rakennusmateriaaleja. Rakentaminen tarvitsee materiaalitehokkuutta, resurssiviisautta ja kiertotaloutta”, tiivisti EcoUpin viestinnästä ja markkinoinnista vastaava Sanna Räsänen.
Hän ja Kasvu Openin sparrausohjelmaan osallistuneet muut osaajat pitchasivat yrityksensä liiketoimintaideaa muille Kasvupolun osallistujille, liiketoiminnan asiantuntijoille ja tukijoille, mahdollisille kumppaneille sekä potentiaalisille rahoittajille kahdessa sparrauspäivässä kesän aikana.
Palkittuja ja koeteltuja
EcoUp kertoi missiokseen raivata vihreän rakentamisen polkua.
”Lyhyesti jos tiivistän, niin EcoUp on olemassa siksi, että hylättyjä materiaaleja käytettäisiin osana kestävää ja resurssiviisasta rakentamista. Emme näe jätettä vaan raaka-ainetta”, Räsänen sanoi.
EcoUp tuottaa hiilineutraaleja rakennusmateriaaleja kierrätetyistä materiaaleista jalostaen esimerkiksi mineraalivillatehtaiden sivuvirtoja. Yrityksen ekovillaeristeet ovat tunnettu brändi.
Toinen EcoUpin liiketoiminta-alue ovat kiertotalousteknologiat. EcoUp on kehittänyt menetelmän siihen, kuinka rakennus- ja purkujätettä voi hyödyntää uusien rakennustuotteiden raaka-aineena. Menetelmälle on myönnetty kotimainen patentti.
Yritys on saanut viime aikoina mainetta ja kunniaa muuallakin: EcoUp palkittiin Kemin Digipoliksen Kiertotalouskeskuksen kesäkuussa järjestämässä Arctic Circular Economy -tapahtumassa Vuoden Kiertotalousteosta.
Kierrätysraaka-aineita hyödyntää myös Kasvupolulle osallistunut Yeseco. Yritys on kehittänyt kierrätysmateriaaleista hiilinegatiivisen ja tehokkaan akustiikkatuotteen, jonka toimivuutta on testattu niin Eduskunnassa, Kiasmassa kuin MTV3:lla.
Akustiikkalevy on valmistettu keräyspaperista, kierrätysmuovipulloista ja luonnonkuiduista Suomessa.
”Tuotteemme vaimentaa 97 prosenttia äänestä. Yeseco on äänelle mattamustaa”, Yesecon Ari Heikkinen lohkaisi sparrauspäivän ehkä parhaan kiteytyksen.
Suunnittelua ja logistiikkaa
Monen Kasvupolun yrityksen tavoitteena on löytää verkostoonsa osuvia kumppaneita, hakea lisärahoitusta sekä saada tukea kansainvälistymiseen.
”Haasteinamme ovat nopea kasvu ja kansainvälistyminen. Toivomme, että saamme tukea näissä navigoimiseen”, kertoi Materialisting Oy:n Hilda Rantanen.
Materialisting.com on verkkoalusta, joka auttaa suunnittelijoita valitsemaan ympäristövaikutuksiltaan parhaat rakennustuotteet ja -materiaalit. Alusta tulee suunnittelijoiden käyttöön tänä syksynä.
Palvelu perustuu SAAS-malliin eli ohjelmistoon palveluna. Bisnesmalli on skaalattavissa nopeasti kansainvälisille markkinoille.
Myös suuret, vakiintuneet yhtiöt hakivat Kasvupolulle. Savon Kuljetus Oy:n liikevaihto on noin 130 miljoonaa euroa vuodessa ja yhtiöllä on lähes 60 vuoden kokemus kiviainesmarkkinoista. Nyt yhtiö on hakemassa uutta kasvua ylijäämämaiden ja kierrätysbetonin käytön tehostamisesta.
”Meillä on kattava verkosto materiaalien kierrätykseen ja varastointiin soveltuvia alueita, kiviainesmarkkinaosaamista ja laaja yhteistyökumppaniverkosto”, listasi tuotepäällikkö Juha Lackman. Hän kertoi yhtiön hakevan Kasvupolulta uusia näkökulmia, ideoita ja hyviä kontakteja.
Kasvupolun yrityksistä kierrätysbetonista liiketoimintaa tekee myös Recikla Oy. Rockx Oy Savitaipaleelta puolestaan keskittyy niin kutsuttuun jakamistalouteen eli vuokraa rakennuskoneita.
Laskentateho avuksi
Digitalisaatio ja datan hyödyntäminen ovat tulleet avuksi rakentamisen kestävyyssiirtymään.
Kasvupolun yrityksistä ainakin Insinööritoimisto Vesitaito, Wastebook, KeloTwin sekä nollaE Oy tehostavat rakentamisen ilmasto-, energia- ja materiaalitehokkuutta datan avulla.
NollaE mallintaa rakennuksen tekemällä siitä digitaalisen kaksosen ja laskemalla tunti tunnilta läpi rakennuksen energiankulutuksen koko vuoden ajalta. Ainutlaatuista on palvelun seuraava vaihe, jossa yrityksen ohjelmisto laskee ja vertaa kullekin kohderakennukselle kaikkien erilaisten energiatehokkuustoimenpiteiden yhdistelmät ja niiden vaikutukset energiankulutukseen sekä kustannuksiin.
”Kerrostalossa tyypillisesti laskentakertoja on noin 30 000”, Nikolas Salomaa kertoo.
Laskennan tuloksena nollaE löytää rakennukselle yksilöllisesti sopivimman, parhaan ja taloudellisesti kannattavimman yhdistelmän erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä. Taloyhtiölle laskema tuottaa merkittävät kustannussäästöt.
Uudelleenkäytöstä bisnestä
Uudelleenkäyttö on Kasvupolun pitchausten perusteella kasvava kiertotalouden liiketoimintamalli.
Esimerkiksi Spolia Design edistää materiaalien uudelleenkäyttöä joko yksittäisenä ratkaisuna tai kokonaisprosessina.
”Tulevaisuudessa haluamme olla kansainvälisesti tunnettu kiertotalouden suunnannäyttäjä ja toimija, joille ensimmäisenä soitetaan, kun halutaan uudelleenkäytettäviä tuotteita”, Petri Salmi sanoo.
Rakennusasiaintoimisto Aarre näyttää käytännössä, että uudisrakentamista voi tehdä hiilinegatiivisesti. Perheyritys rakentaa parhaillaan seitsemän asunnon kohdetta Helsingissä. Bonuksena yritys tekee ekologisesti monimuotoista, biotooppipohjaista pihasuunnittelua ja -rakentamista.
”Kun rakennusosien uudelleenkäyttö tuli hiljattain mahdolliseksi Suomessa, katsomme käytännön näkökulmasta, miten se toteutuu suunnittelusta käytäntöön ja vielä uudelleenkäytön jälkeiseenkin uudelleenkäyttöön”, arkkitehti Minna Aarnio kertoo.
Yhden naisen yritys RE-putiikki pelastaa purkukohteiden kaivinkoneen kauhan alta sekä esineistöä että rakennusmateriaaleja. Lattialankut ja peiliovet saavat uuden elämän toisissa kohteissa.
”Second hand tulee menemään uuden tuotteen ohi”, Anna Koskimäki uskoo.
Rakennusten elinkaarta pidentää myös Kirvesmiesten Oy MKS eli Moduc HVAC Elements. Yritys on kehittänyt helpon ja kustannustehokkaan kotelointiratkaisun, joka pohjautuu magneettikiinnitykseen.
Yritys haki Kasvupolulta rahoitusta, jotta tuote voidaan viedä myös ulkomaiden markkinoille.
”Mikäli tämä vetää magneetin lailla sijoittajia puoleensa, tervetuloa!” Marko Streng kutsuu.
Kestää aikaa
Arkkitehti Pekka Pakkasen vuonna 2019 perustama Planetary Architecture -arkkitehti- ja tuotesuunnittelutoimisto katsoo rakentamista nimensä mukaisesti planetaarisesta näkökulmasta
”Mietimme, mitä mato kaipaa. Ajattelemme planeettaa ja pidemmän tähtäimen tavoitteita.”
Pakkanen on toteuttanut merkittäviä puurakennuksia Allas Sea Poolista lähtien. Hänen uusi arkkitehtitoimistonsa keskittyy uusiutuvista materiaaleista ja kierrätysmateriaaleista suunnitteluun.
Esimerkiksi Tuusulaan toimisto suunnitteli Nesteen huoltoaseman, jonka kaikki osat ovat kierrätettäviä ja siirrettäviä. Maata ei ole louhittu ollenkaan ja bensiinisäiliökin on suojattu puulla.
”Toteutamme arkkitehtuuria, joka kestää aikaa ja on esimerkkinä muille”, Pakkanen tiivistää.
Katso kaikki Kasvupoluille osallistuneet kiertotalousyritykset
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuvat: Kasvu Openin yritykset.