Kiertotalous vahvasti esillä I love Me -messuilla – Tekstiilialan ja muodin kiertotalouden uranuurtajat palkitaan

I love me -messut, Juha Vehmaanperä
Facebooktwitterlinkedin

I love me -messuilla tutustutaan kiertotalouden yrityksiin ja toimijoihin, kuullaan puheenvuoroja vastuullisuudesta ja kiertotaloudesta ja vietetään aikaa hävikkikahvilassa.

I love me pidetään Helsingin Messukeskuksessa 21.–23.10.2022.

Messuilla on ensimmäistä kertaa mukana kiertotalousalue.

Alueella nähtävät yritykset lähestyvät kiertotaloutta hieman eri tavoin.

Niin Mua on kuratoitu käytettyjen vaatteiden vintage-kauppa, jonka yritysidean ytimessä on sosiaalinen vastuu. Valikoimiin hyväksytään vain kotimaiset tuotteet, jotka on tuotettu ennen pikamuodin nousua 1990-luvun alussa.

Ninyes ostaa käytettyjä, korkealaatuisia naisten ja lasten vaatteita ja myy ne edelleen uusille kuluttajille. Yrityksen kierrätysboksi on mukana I love me -messuilla!

Keli Clothing on kehittänyt merinovillaiset urheiluvaatteet ratkaisuna sille, että lähes kaikki urheiluvaatteet on tehty öljypohjaisista keinokuiduista, joita pestessä vesistöihin päätyy mikrokuituja.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yritys, jonka tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallisuuden ja työnteon mahdollisuuksia. Kierrätyskeskuksella on pääkaupunkiseudulla 12 kierrätysmyymälää, mukaanlukien uudet myymälät Redissä ja Pasilassa, sekä valtakunnallisesti toimiva verkkokauppa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kerää pääkaupunkilaisten asukkaiden poistotekstiilit ja lajittelee niistä kuitumateriaaliksi soveltuvat. Kuiduiksi soveltuvia materiaaleja käytetään esimerkiksi eristeenä ja akustisina paneeleina.

Globe Hopen perustamisesta lähtien sen vaatteet ja asusteet on tehty muiden yritysten poistotutotteista, mm. Messukeskuksen messumatosta. Toisin kuin lineaarisessa tuotantomallissa, jossa neitseellinen raaka-aine käsitellään tuotteeksi ja kulutuksen jälkeen jätteeksi, Globe Hope on kääntänyt toisten ”jätteet” hurmaavaksi raaka-aineeksi.

Vaatelainaamo Vaatepuu tarjoaa jäsenistölleen korkealaatuisia suomalaisia design-vaatteita.

 

Muodin kiertotalouspalkintojen saajat ja finalistit esillä messuilla

 

Messuilla palkitaan ensimmäistä kertaa tekstiilialan kiertotaloussankareita Areena-lavalla perjantaina 21.10.22 kello 14:30.

Kiertotalouden edelläkävijöitä palkitaan kolmessa eri kategoriassa: Designeri, Elinkaaren pidentäjä ja Motivaattori.

Jokaisen kategorian voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 2500 € avustuksella.

Messuilla nähdään finaalityöt seuraavilta brändeiltä ja suunnittelijoilta: Asuji, Globe Hope, Tyyki Design, WWOOLLFF CO., YO ZEN, Leena Paavilainen ja Paula Malleus.

Kilpailutyöt arvioi ja voittajan valitsee kiertotalouden ja muodin asiantuntijoista koostuva raati, johon kuuluvat Minna-Maari Harmaala (kiertotalousasiantuntija, yliopettaja, Haaga-Helia), Anna Evilä (perustaja, luova päällikkö, Jalotus ry), Velimatti Kankaanpää (toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa TMA ry) sekä Emilia Gädda (kiertotalousasiantuntija, Suomen Tekstiili & Muoti ry).

 

Kuva: Messukeskus/ Mika Kaileis. Vuoden nuori suunnittelija Juha Vehmaanperä on mukana I love Me -messuilla.

Facebooktwitterlinkedin