Kiertotalousklusteri tukee yrityksiä kiertotaloussiirtymässä

Oulun Kiertotalousklusteri
Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Oulun kiertotalousklusteri on kolmatta vuotta toimiva Business Oulun vetämä yhteenliittymä, joka tukee yrityksiä kiertotaloussiirtymässä. Tuemme sekä yritysten sisäistä toiminnan muutosta kohti kiertotaloutta että ulkoista kasvua, jotta yritykset löytävät yrityskumppaneita, kumppaneita tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä asiakkaita. Tärkeää ovat tapaamiset ja tiedottaminen.

Klusterissa on nyt mukana yli sata yritystä eri aloilta sekä tutkimus- ja kehittämistoimijoita. Kumppaneita löytyy parhaiten erilaisista live-tapaamisista, mutta myös muita järjestämme. Monen yrityksen juuret ovat Oulun yliopistolla, jossa on vahvaa kiertotalouden tutkimusta. Klusterin jäsenyys ei kuitenkaan ole maantieteellisesti rajattu, vaan toimijoita on eri puolilta Suomea.

Kiertotaloudessa tarvitaankin uudenlaista verkostoyhteistyötä yli perinteisten organisaatio- ja sektorirajojen. Esimerkiksi tekstiilialan tapaamisessa oli mukana niin raaka-aineen, luonnonvärien kuin ekologisten pinnoitusten tuottajia kuin tekstiilien elinkaaren jatkajia.

Aiheina ovat olleet myös esimerkiksi kalatalouden sivuvirrat ja maatilan kiertotalous, biohiiltä unohtamatta; rakentamisen kiertotaloutta olemme käsitelleet monelta kantilta, usein yhdessä Pohjois-Suomen rakennusklusterin kanssa. Lisäksi olemme mukana esimerkiksi Oulun kaupungin Kiertotalouden tiekartan päivitystyössä sekä kansainvälisissä hankkeissa.

Kiertotalouden design-sprintti antoi monipuoliset työkalut yrityksen kiertotalouden kehittämiseen. Kuva: Anna Karppinen.
Kiertotalouden design-sprintti antoi monipuoliset työkalut yrityksen kiertotalouden kehittämiseen. Kuva: Anna Karppinen.

Erittäin tärkeä osa kiertotaloussiirtymää on suunnittelu. Samalla kun olemassa olevien materiaalien ja tuotteiden elinkaari jatkuu ja kierrättäminen suunnitelmallisesti paranevat, uudet ratkaisut pitää suunnitella suoraan kiertotalouteen.

Tähän tarvitaan niin liiketoimintamallien, tuotannon ja tuotteiden suunnittelun osaamista. Digitaalisuus tuo sekä suunnitteluun että kiertotalouden toimintaan uusia mahdollisuuksia, ja digitaalisuus mahdollistaa usein ratkaisuiden skaalautuvuuden. Parhaimmillaan päästään tilanteeseen ’born circular, born digital’. Oulu on hyvä paikka kehittää kiertotalouden digitaalisuutta, sillä täällä ollaan maailman kärjessä monella digiosaamisen alueella.

KiertotalousAreena 2023 Oulun Tullisalissa viime toukokuussa – ja myös ensi vuonna! Kuva: videolta/ SahaProd.
KiertotalousAreena 2023 Oulun Tullisalissa viime toukokuussa – ja myös ensi vuonna! Kuva: videolta/ SahaProd.

Kiertotalouden mukaisiin tutkimus- ja kehittämisympäristöihin pääsee tutustumaan tällä viikolla KiertotalousAreena-tapahtumassa, joka tänä vuonna järjestetään messuosastona Pohjoinen Teollisuus -messuilla Oulussa.

Toisena teemana KiertotalousAreenalla ovat kiertotalouden uudet yritykset. Päälavalla puhujamme Mining Finlandin toimitusjohtaja Lasse Moilanen kertoo kaivostoiminnan kiertotaloudesta. Messujen jälkeen kerromme Uusiouutisissa kuulumisia messuilta!

Seuraavassa eli vuoden 2025 toukokuun KiertotalousAreenassa kierrokset kansainvälistyvät.

Lue lisää: Kiertotalousklusteri – Oulu

Facebooktwitterlinkedin