Spinnova yhteistyöhön ruotsalaisen Renewcellin kanssa – Tavoitteena kierrättää tekstiilijätettä takaisin tekstiilien raaka-aineeksi

Kuva: Spinnova. Spinnova on palkittu kuituteknologiastaan. Yhtiön uusi tehdas käynnistyi keväällä Jyväskylässä.
Facebooktwitterlinkedin

Ruotsalainen tekstiilikierrättäjä Renewcell ja jyväskyläläinen kuituyhtiö Spinnova aloittavat yhteistyön. Yhtiöt ovat laajentamassa teknologiaa, joka tähtää tekstiilien suljettuun kiertoon eli siihen, että tekstiilijätettä voisi hyödyntää uusien tekstiilituotteiden valmistuksessa.

Jo ensi vuoden lopulla markkinoille saattaa tulla vaatemallistoja ja kuluttajatuotteita, jotka on jalostettu Spinnovan teknologialla jätteeksi päätyneestä tekstiilistä.

Renewcell kierrättää sellupohjaista tekstiilijätettä kuten puuvillaa ja viskoosia. Patentoitu prosessi muuntaa tekstiilijätteen sellutuotteeksi. CIRCULOSE-sellutuote on tehty sataprosenttisesti kierrätystekstiileistä.

Spinnovan teknologialla CIRCULOSE-materiaalista voi tuottaa biopohjaista kuitua. Tuotannossa ei käytetä haitallisia kemikaaleja, eikä siinä synny jätettä.

”Muotiala on murroksessa”

Spinnova on jo tehnyt ensimmäiset, menestyneet koeajot CIRCULOSE-sellun kehräämisestä uudeksi tekstiilikuiduksi. Ensimmäiset prototyypit on valmistettu sekoituksesta, jossa on puuvillaa ja CIRCULOSE-pohjaista Spinnovan kuitua.

Parhaillaan yhtiöt arvioivat vaihtoehtoja skaalata tekstiilikuitutuotantoa kumppaneidensa kanssa. Ensimmäisten kuluttajatuotteiden kehitystyö on alkamassa.

”Tähtäämme siihen, että nopeutamme muotialan kiertotaloussiirtymää. Ensimmäiset testit, joissa on yhdistetty Renewcellin materiaalia ja Spinnovan teknologiaa, ovat olleet hyvin lupaavia”, kertoo Spinnovan varatoimitusjohtaja Ben Selby.

Renewcellin toimitusjohtaja Patrik Lundström tunnistaa, että koko tekstiiliteollisuus on murroksessa.

”Muutos kohti kiertotaloutta tarvitsee uudenlaista kumppanuutta ja rohkeita, innovatiivisia toimijoita.”

Jyväskylän-tehdas käyntiin

Loppukesästä Spinnova sai Business Finlandin myöntämän tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksen pilotille, jonka tavoitteena on valmistaa Spinnova-kuitua tekstiili- ja maatalousjätevirroista. Rahoitusosuus on maksimissaan 1,9 miljoonaa euroa.

Tänä keväänä Spinnova käynnisti ensimmäisen Spinnova-kuitua valmistavan kaupallisen mittakaavan tehtaansa Jyväskylässä. Tehtaan kapasiteetti on tuhat tonnia. Ympäristöä säästävä tekstiilikuitu tehdään Spinnovan omalla teknologialla puusta ja erilaisista sivuvirroista.

Yhtiö on myös käynnistämässä kehruulinjaa portugalilaisen langankehräämön yhteyteen.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Spinnova. Spinnova on palkittu kuituteknologiastaan. Yhtiön uusi tehdas käynnistyi keväällä Jyväskylässä.

Facebooktwitterlinkedin