Kuura-tekstiilikuidun tehdashanke etenee – Sijaintipaikkana joko Äänekoski tai Kemi

Kuva: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti. Metsä Group oli tuonut huhtikuussa Pulp & Beyond -messuosastolleen suuren paalin havusellusta valmistettua, pehmeää Kuura-kuitua.
Facebooktwitterlinkedin

Metsä Group käynnistää esiselvityksen ensimmäisestä Kuura-tekstiilikuitua tuottavasta kaupallisesta tehtaasta.

Suomalaisesta havusellusta valmistettava kuitu on kestävä materiaali, joka syntyy ilman fossiilisia polttoaineita.

Noin vuoden mittainen esiselvitys on mahdollisen kaupallisen tehdasprojektin ensimmäinen suunnitteluvaihe. Esiselvityksessä määritellään muun muassa tehdasinvestoinnin kustannukset ja sen myötä liiketoimintaidean kannattavuus.

Sijoituspaikkana Äänekoski tai Kemi

”Kuura-tekstiilikuitua on tutkittu ja kehitetty Äänekosken koetehtaassamme pitkäjänteisesti vuodesta 2020 lähtien, sillä kestävämmille tekstiilikuiduille on maailmanlaajuisesti kova kysyntä”, kertoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyritys.

”Kuura-tehdas loisi toteutuessaan edellytykset suomalaiselle tekstiilikuidun kaupalliselle tuotannolle ja samalla lisäisi sellun jalostusastetta Suomessa.”

Kuura-tehdas rakentuisi Metsä Groupin biotuotetehtaan viereen joko Äänekoskelle tai Kemiin.

Tehtaan vuosittaiseksi tuotantomääräksi on arvioitu 100 000 tonnia. Laitos työllistäisi noin 250 henkeä.

Kansainvälisten markkinoiden kiinnostusta testataan

Metsä Groupin japanilainen yhteistyökumppani, tekstiiliyritys Itochu on jo testannut kansainvälisten markkinoiden kiinnostusta Kuuraan.

Itochu on tuonut markkinoille materiaalista tehtyjä vaatemallistoja ja valmistanut mallikappaleen Metsä Groupin työtakista yhdessä Lindström Oy:n kanssa.

Osana esiselvitystä Metsä Group on aloittanut yhteistyön teknologiayhtiö Andritzin kanssa. Andritz on toimittanut osan Äänekosken biotuotetehtaasta ja Kuura-koetehtaan laitteista.

”Yhteistyön tavoitteena on kehittää Kuura-konseptille muun muassa sellun esikäsittelymenetelmää, fiksuja tapoja yhdistyä biotuotetehtaan eri osastoihin ja tuotannon automaatiotasoa”, von Weymarn kertoo.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti. Metsä Group oli tuonut huhtikuussa Pulp & Beyond -messuosastolleen suuren paalin havusellusta valmistettua, pehmeää Kuura-kuitua.

Facebooktwitterlinkedin