Lakimuutokset ajavat jätelaitoksia perustamaan tytäryhtiöitä

Facebooktwitterlinkedin

Tämän vuoden alusta voimaan astunut jätelain muutos ja aiemmat hankintalainsäädännön muutokset rajoittavat kuntien omistamien jätelaitosten mahdollisuuksia tarjota palveluita yrityksille ja yksityisen sektorin toimijoille.

Kunnallinen jätehuoltosektori haluaa kuitenkin varmistaa, että yritykset saisivat kattavat jätehuoltopalvelut myös jatkossa.

Kunnalliset jäteyhtiöt ovat päätyneet tämän vuoksi eriyttämään toimintojaan niin, että asumisessa sekä palvelu- ja hallintotoiminnassa syntyvän jätteen jätehuolto ja toisaalta markkinaehtoinen liiketoiminta eli yrityksissä, kaupassa, teollisuudessa ja yksityisellä sektorilla syntyvän jätteen jätehuolto hoidetaan eri organisaatioissa.

Osa jätelaitoksista on perustanut tytäryrityksen palvelemaan yritysjätehuoltoa, osa taas on päätynyt perustamaan yhteisyrityksiä esimerkiksi yksityisen kierrätysyhtiön kanssa.

 

MKO aloitti tammikuussa

Jyväskylän seudun kunnallinen jätelaitos Mustankorkea Oy käynnisti vuoden vaihteessa MKO Ympäristöpalvelut Oy:n. Se on itsenäinen tytäryhtiö, joka vastaa yritysasiakkaiden jätteen käsittelystä ja hyödyntämisestä.

”Mustankorkea Oy keskittyy siis jatkossa pääasiassa kuntalaisten jätehuollon järjestämiseen. MKO Ympäristöpalvelut Oy puolestaan huolehtii yrityksille tarjottavasta palvelusta. Niin kuljetusyritykset, rakennusliikkeet, teollisuus kuin vähittäiskaupankin yritysasiakkaat saavat edelleen laajimman mahdollisen palvelutarjonnan tutusta paikasta”, selventää Mustankorkea Oy:n toimitusjohtaja Esko Martikainen.

Yritysasiakkaan näkökulmasta muutos on käytännössä pieni. Kuormat ajetaan edelleen samalle vaaka-asemalle Mustankorkean jätekeskukselle. Jäte käsitellään paikallisesti tai toimitetaan tarvittaessa eteenpäin. Laskut, sopimukset ja raportointi hoituvat jatkossa uuden yhtiön nimellä.

”Aloitamme toiminnan pienellä porukalla, jolla on vankka ympäristöalan ja yritysmaailman kokemus. Lisäksi meillä on etuna jätekeskuksen laaja käsittelykapasiteetti sekä aukioloajat. Yritysten ei tarvitse huolehtia, miten ja mistä saavat tarvitsemansa palvelun, vaan MKO Ympäristöpalveluiden kautta asiat hoituvat myös jatkossa vaivattomasti ja sujuvasti”, kertoo MKO Ympäristöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Juhani Juvonen.

 

Kuva: Scanstockphoto. Lakimuutokset ovat aiheuttaneet muutoksia yrityskentällä.

Facebooktwitterlinkedin