Lappeenrantaan biomateriaalien osaamiskeskus – tähtää Euroopan johtavaksi toimijaksi

Kuva: Raimo Suomela/ Lappeenrannan kaupunki. Lappeenrantaan nouseva biomateriaalien osaamiskeskus palvelee sekä yrityksiä että tutkimuslaitoksia.
Facebooktwitterlinkedin

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto rakentavat Lappeenrantaan biomateriaalien osaamiskeskusta.

Kansainvälinen biotalouden keskittymä otti ison harppauksen eteenpäin Etelä-Karjalan liiton lokakuussa myöntämän rahoituksen myötä.

Tuleva osaamiskeskus palvelee valmistuttuaan sekä yrityksiä että tutkimuslaitoksia.

Osaamiskeskuksen ympärille rakentuvasta yritysten ekosysteemistä odotetaan merkittävää työllistäjää.

”Pyrimme alan johtavaksi toimijaksi Euroopassa”, kertoo projektijohtaja Mikko Ojapelto LAB-ammattikorkeakoulusta.

”Tavoitteenamme on, että osaamiskeskuksen myötä syntyvä yritysekosysteemi saavuttaa 300 miljoonan euron liikevaihdon ja työllistää jopa 300 henkeä vuoteen 2030 mennessä.”

Yhteistyössä metsäteollisuuden kanssa

Osaamiskeskus pohjaa yhteistyöhön alueen metsäteollisuuden kanssa.

LUT-yliopistossa tehdään huipputasoista kuitutekniikan tutkimusta. LAB keskittyy tuotteiden ja prosessien kehittämiseen koelaitoksessa sekä innovaatioiden kaupallistamiseen.

”Metsäteollisuuden ja maanviljelyn sivuvirtojen hyödyntäminen tarjoaa valtavasti uusia mahdollisuuksia maailmanlaajuisesti”, sanoo erotustekniikan keskuksen johtaja Katja Lahikainen LUT-yliopistosta.

”LUTilla on huippuosaamista, jonka avulla selluloosan, hemiselluloosan ja ligniinin jatkojalostusta voidaan kehittää vielä pidemmälle niin, että tulevaisuudessa niistä voidaan saada uusia raaka-aineita täysin uusiin käyttötarkoituksiin.”

Yhteistyössä ovat mukana myös Nordic Bioproducts Group, Synbio Powerlabs ja Fiber-X.

Myös kemianteollisuuden vaativiin kohteisiin

Biomateriaaleja, kuten puuta, olkea ja järviruokoa käytetään jo nyt esimerkiksi tekstiilikuiduissa, komposiiteissa ja biomuoveissa.

LABin ja LUTin asiantuntijat uskovat, että osaamiskeskus voi tuoda uutta myös vilja-, kahvi-, sitrus-, kaakao- ja oliiviviljelmien biomassojen hyödyntämiseen.

Tulevaisuudessa tavoitteena on korvata fossiilisia raaka-aineita yhä enemmän biomateriaaleilla myös vaativissa käyttökohteissa, kuten kemian-, elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Raimo Suomela/ Lappeenrannan kaupunki. Lappeenrantaan nouseva biomateriaalien osaamiskeskus palvelee sekä yrityksiä että tutkimuslaitoksia.

Facebooktwitterlinkedin