Lentävä laite mittaa teollisuuden päästöt

Facebooktwitterlinkedin

Kuva Aeromon Oy. Lentävän droonin eli nelikopterin mittalaitteisto kykenee havaitsemaan yli 70 erityyppistä teollisuuden hajapäästöä.

28.4.2017

Teollisuuden ympäristöpäästöjä on mahdollista kartoittaa reaaliaikaisesti lentävän mittarin avulla. Tähän päädyttiin hiljattain toteutetussa pilottiohjelmassa.

Lentomittausta testattiin Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa Espoossa. Jätelaitoksen päästöjä sekä biojäteaumojen koostumusta ja kompostoinnista syntyviä kaasupitoisuuksia tutkittiin etäohjatulla lentolaitteella, johon oli asennettu mobiilisensorit ja päästömittauslaitteisto.

Laitteiston mittaus- ja analytiikkateknologian on kehittänyt suomalainen cleantech-alan startup-yritys Aeromon. Sensorit tekevät tutkittavalta alueelta yksityiskohtaisen päästökartan. Sen jälkeen kerätty data yhdistetään ympäristödatan kanssa pilvipohjaisessa analytiikka-alustassa.

Ämmässuolla tehtyjen lentomittausten tulokset vastasivat hyvin aiempia referenssimittaustuloksia alueelta.

”Aeromonin nelikopteriin asennetut mittauslaitteet liikkuvat ketterästi ja ovat luotettavan tuntuisia. Mittaustulokset ovat hyvin lähellä omia aiempia tuloksiamme”, kertoo HSY Ämmässuon ympäristöinsinööri Roni Järvensivu.

 

Päivi Ikonen

 

Facebooktwitterlinkedin