Maria Jokisen kiertotalouskikka on kohdella dataa kuin arvokasta resurssia

Hyötykeräys Oy:n kehitysjohtaja Maria Jokinen hyödyntää dataa työssään. Hänen vastuullaan ovat esimerkiksi materiaalikatselmukset.
Facebooktwitterlinkedin

Hyötykeräys Oy:n kehitysjohtaja Maria Jokinen hyödyntää dataa työssään. Hänen vastuullaan ovat esimerkiksi materiaalikatselmukset.

Kiertotalouskikkasi?

Data on uusi raaka-aine ja sitä tulisi strategisesti hyödyntää kiertotaloudessa. Aivan kuten öljy mullisti aikoinaan talouden, on data nykyajan arvokkain resurssi.

Datan strategisella hyödyntämisellä kiertotaloudessa tarkoitan tietoista ja tavoitteellista datan keräämistä, soveltamista ja käyttämistä.

Tietojohtaminen ja -analytiikka mahdollistavat yrityksille ja organisaatioille materiaalivirtojen optimoinnin, resurssien tehokkaamman käytön sekä hukkamateriaalien vähentämisen. Esimerkiksi, kehittämällä älykkäitä järjestelmiä, jotka keräävät ja analysoivat dataa tuotannon, kulutuksen ja kierrätyksen eri vaiheissa, voimme tunnistaa tehokkaammin uudelleenkäytön ja kierrätyksen mahdollisuudet. Tämä auttaa vähentämään jätettä, kustannuksia ja tehostaa resurssien käyttöä.

Rohkeasti liikkeelle, vaikka ihan pienin askelin!

Mistä ajatus lähti?

Ajatus syntyi havainnosta, että suurin osa yrityksistä ja organisaatioista kerää jo suuria määriä dataa, mutta tämän datan potentiaalia ei hyödynnetä täysimääräisesti esimerkiksi kiertotalouden edistämisessä. Välttämättä datan olemassaoloa ei edes tiedosteta.

Digitalisaatio ja teknologian kehitys tarjoavat ennennäkemättömiä mahdollisuuksia datan keräämiseen ja analysointiin, mikä voi radikaalisti parantaa materiaalitehokkuutta ja edistää kestäviä liiketoimintamalleja.

Mihin arjen epäkohtaan kaipaisit kipeimmin kiertotalousratkaisua?

Kohtaan arjessa haasteena, että teknologian ja datan hyödyntämisen osaamispääoma on liian alhainen (myös itselläni).

On tärkeää, että sekä kouluissa että työpaikoilla systemaattisesti kasvatetaan teknologista osaamista ja edistetään datan käyttöä. Työelämämme muuttuu jatkuvasti, ja digitalisaation sekä kestävän kehityksen myötä osaamispääoman kasvattaminen on kriittistä yritysten henkilöstölle.

Koulutuksen modernisointi ja teknologisen sekä kiertotalouteen liittyvän osaamisen korostaminen työpaikoilla voivat luoda perustan, jolle rakentaa tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja ja vastata tehokkaammin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Tämä valmistaa työntekijöitä tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin ja edistää kiertotalouden periaatteiden omaksumista kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Teksti ja kuva: Maria Jokinen

Facebooktwitterlinkedin