Mekaaninen kierrätys toimii – poistotekstiilejä jalostavan Resterin kuitua hyödynnetään nyt uudessa työvaatemateriaalissa

Kuva: Touchpoint. Vuonna 2008 perustetun Touchpointin kehittämiä ja valmistamia työvaatteita käytetään monilla aloilla.
Facebooktwitterlinkedin

Työvaatevalmistaja Touchpoint ja tekstiilijätteen jalostaja Rester ovat kehittäneet uuden työvaatemateriaalin, joka sisältää Resterin kierrätyskuitua.

Kuitu on prosessoitu elinkaarensa loppuun tulleista työvaatteista, mikä tarkoittaa uutta askelta kohti tekstiilien suljettua kiertoa.

Kierrätyskuitua uudesta ReTouch-nimisestä puuvillapolyesterikankaasta on reilut kymmenen prosenttia.

Poistotekstiiliä sisältävä kangas täyttää sekä kestävyydeltään että muilta ominaisuuksiltaan työvaatemateriaalin vaatimukset.

ReTouchin valmistuspäästöt ovat lähes kymmenen prosenttia pienemmät kuin kokonaan neitseellisistä raaka-aineista tehdyn kankaan.

 

Sopii myös teolliseen pesuun

Uutuuskankaan tuotekehitys käynnistyi vuonna 2021. Hankkeen tavoitteena on ollut todentaa, että mekaanisesti prosessoidut kierrätyskuidut sopivat työvaatemateriaaleihin.

”Me Touchpointillla olemme innoissamme siitä, että ReTouch-materiaali täyttää työvaatelaaduilta vaadittavat ominaisuudet ja soveltuu teolliseen pesuun”, kertoo Touchpointin toimitusjohtaja Noora Salonoja.

”Pitkäjänteinen tuotekehitys yhdessä eri toimijoiden kanssa on osoitus siitä, että poistotekstiilien keräämisellä, lajittelulla ja mekaanisesti kierrätetyillä kuidulla on arvoa tekstiilien kiertotalouden ekosysteemissä”, sanoo puolestaan johtaja Anna-Kaisa Huttunen Resteristä.

 

Kierrätyskuidun osuus kasvaa

Touchpointin ja Resterin seuraava tavoite on laajentaa kierrätyskuitujen käyttöä muissakin työvaatekangaslaaduissa ja asteittain kasvattaa kierrätyskuidun osuutta kankaissa.

ReTouch-kangasta on jo tuotekehitysvaiheessa testannut työvaatteiden vuokrauspalveluja tarjoava Lindström, joka on kiinnostunut ottamaan materiaalin valikoimiinsa.

Euroopassa syntyy vuosittain noin 7,5 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä, josta kerätään noin kolmasosa. Kuituna palautetaan uusiokäyttöön vain yksi prosentti. Tarve kestävämmälle toimintamallille on siis ilmeinen.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Touchpoint. Vuonna 2008 perustetun Touchpointin kehittämiä ja valmistamia työvaatteita käytetään monilla aloilla.

Facebooktwitterlinkedin