Muovijäte vahingoittaa vesieliöiden lisäksi myös maaperän mönkijöitä: Mikromuovi runtelee kastematojen lisääntymiselimiä

Kastemato
Facebooktwitterlinkedin

Tutkijat ovat nyt todistaneet, että ympäristöön leviävällä mikromuovijätteellä on vahingollisia vaikutuksia eliöihin paitsi merellä, myös maalla.

Tutkijat J. I. Kwak ja Y-J. An selvittivät maaperäkokeessa, kuinka muutaman sadan mikrometrin kokoiset polyeteenimikromuovipalat vaikuttavat kastematojen eliöihin ja soluihin.

Madot käyttävät maaperää ravinteenaan. Jos maaperässä on mikromuoveja, myös nämä kulkeutuvat mullan mukana kastemadon ruoansulatusjärjestelmään.

Tutkijat havaitsivat, että mikromuovit vahingoittavat selvästi kastematojen lisääntymiselimiä. Madot ovat hermafrodiitteja, eli niillä on sekä mies- että naispuoliset lisääntymiselimet. Mikromuovit haittaavat etenkin miespuolisten elinten normaalia kehitystä.

Kokeessa vain 5–17 prosenttia mikromuoveille altistuneista kastemadoista noudatti siemennestettä varastoivien rakkularauhasten (seminal vesicles) normaalia kehitystä.

Vertailukokeessa lisääntymiselinten kehitys oli normaali 65 prosentilla madoista, joiden elinympäristössä ei ollut mikromuoveja.

Kokeissa käytetyssä maaperässä ei ollut mitään muita haitta-aineita.

 

Vahingoitti myös puolustuskykyä

 

Tutkijat havaitsivat, että mikromuovilla oli haitallisia vaikutuksia myös kastematojen solutasolla. Muovit vähensivät tutkittujen coelomocyte-solujen määrää. Kyseiset solut ovat tärkeässä roolissa matojen immuunivasteen kehittymisessä. Näiden solujen väheneminen heikentää madon kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan.

Kun mikromuovi kulkee madon elimistön läpi, se pilkkoutuu yhä pienemmiksi kappaleiksi. Tutkijat havaitsivat, että matojen jätöksissä mikromuovit olivat jopa vain 256 nanometrin kokoisia.

Tutkimus osoittaa, kuinka maaperäeliöt vaikuttavat siihen, että mikromuovi leviää ympäristöön yhä pienempinä ja vaikeasti hallittavimpina partikkeleina.

Euroopan komission uutiskirje Science for Environment Policy siteerasi tutkimusta, joka on alun perin julkaistu Journal of Hazardous Materials -lehdessä.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Scanstockphoto. Kastemadot vahingoittuivat kokeissa, joissa ne altistettiin mikromuoville.

Facebooktwitterlinkedin