Muovinkierrättäjät petrasivat taas

Facebooktwitterlinkedin

Muovipakkausten kierrätys kasvoi jo viidettä vuotta perättäin. Kaikkiaan yli 95 prosenttia pakkauksista käytetään uudelleen tai hyötykäytetään. Hyötykäyttöjärjestelmään kohdistuu silti uudistupaineita. PYR ennustaa hyötykäyttömaksujen moninkertaistuvan.

Pakkausalan Ympäristörekisteri Oy julkaisi jälleen heinäkuussa tuoreimmat pakkausjätetilastot. EU-aikataulujen mukaisesti nyt julkaistiin tiedot vuodelta 2010.

Pakkausjätteen hyötykäyttö energiana ja kierrätys materiaalina on pysynyt yhä korkealla tasolla. Kokonaishyötykäyttöaste vuonna 2010 oli 85 prosenttia, vaikka vuodesta 2009 siinä onkin laskua noin kolme prosenttiyksikköä. Materiaalikierrätysaste pysytteli edellisvuosien tasolla, 55 prosentissa.

Myös pakkausten uudelleenkäyttö onnistuu hyvin: jopa 68 prosenttia pakkauksista käytetään uudelleen.

Muovipakkausten kierrätyksessä on tehty hartiavoimin töitä. Tuoreimmassa taulukossa vuodelta 2010 komeilee nyt muovipakkauksille 26 prosentin kierrätysaste.

”Muovin suosio kasvaa suojaavana pakkauksena. Muovipakkausten kierrätys on lisääntynyt tasaisesti. Olemme kääntäneet joka kiven löytääksemme uusia kierrätysvaihtoehtoja. Ympäristötietoisuus ja kaatopaikkauksen poistuminen vaihtoehtolistalta ovat edistäneet kierrätystä”, näkee Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Hän uskoo, että vuodeksi 2016 tuleva orgaanisen jätteen, myös muovien, kaatopaikkakielto on jo vaikuttanut kentällä.

”Se puhuu jo nyt asennetasolla kierrätyksen puolesta.”

Facebooktwitterlinkedin