Muovipakkausten keräysmäärä kasvoi vuonna 2022 – Lajittelussa parantamisen varaa

Muovipakkausten kierrätys
Facebooktwitterlinkedin

Kuluttajilta saadaan jatkossa talteen entistä tehokkaammin muovipakkauksia, sillä muovipakkausten ekopisteitä on Suomessa jo yli tuhat.

Myös muovipakkausten kiinteistökeräys lisääntyy lainsäädännön vaatimuksesta.

Erilliskeräyksen ansiosta muovipakkauksia pystytään kierrättämään uusiomuoviksi paremmin kuin jos muovi päätyisi sekajätteeseen.

Kerätyn muovin seassa on yhä paljon sinne kuulumatonta

Pakkausjätteen tuottajayhteisö Sumi Oy toivoo, että kuluttajat tarttuisivat lisääntyneisiin muovipakkausten erilliskeräysmahdollisuuksiin ja lajittelisivat pakkausjätteet ohjeiden mukaisesti.

Sumin mukaan muovipakkausten erilliskeräyksen seassa on lähes neljännes sinne kuulumatonta materiaalia. Epäpuhtaudet vaikeuttavat kierrätystä ja nostavat kustannuksia.

Pahimmillaan väärä lajittelu voi aiheuttaa jopa tulipaloriskin:

”Haluamme korostaa, että paristot ja ladattavat sähkölaitteet eivät kuulu pakkausten keräysjärjestelmään. Paristoista ja ladattavista sähkölaitteista pakkausten seassa aiheutuu vuosittain lukuisia vaaratilanteita syttymisten ja tulipalojen muodossa”, varoittaa Sumin toimitusjohtaja Mika Surakka.

Kierrätysaste kasvoi hieman

Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä muovipakkauksista saadaan kierrätettyä puolet eli 50 prosenttia.

Tähän tavoitteeseen on vielä matkaa. Sumi Oy:n arvion mukaan Suomen muovipakkausten koko kierrätysaste oli 33–35 prosenttia.

Sumin tuottajavastuun piiriin kuuluvien muovipakkausten kierrätysaste oli 26,13 prosenttia vuonna 2022. Kierrätysaste kasvoi edellisvuodesta hieman yli kaksi prosenttiyksikköä.

Sumin tuottajavastuun piirissä on valtaosa muovipakkauksista. Vuonna 2022 määrä oli 118 503 tonnia, joista kerättiin kierrätykseen kaikkiaan 53 294 tonnia.

Suomen Pakkaustuottajat Oy:n (SPT) vastuulla olivat vuonna 2022 paperikuitu-, metalli-, puu- ja lasipakkaukset. SPT:n osalta muovipakkausten tuottajavastuu alkoi myöhemmin.

Paperikuidusta saatiin SPT:n alustavan arvion mukaan kierrätettyä jopa 129 prosenttia, metallista 70 prosenttia, lasipakkauksista 95 prosenttia ja puupakkauksista 22 prosenttia.

Pakkausjätteiden kokonaiskierrätysaste on alustavan arvion mukaan noin 66 prosenttia.

Yritysten pakkaustietoja kuitenkin puuttuu vielä näistä arvioista.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Elina Saarinen. Muovipakkausjätettä paaleissa kierrätyslaitoksella.

Facebooktwitterlinkedin