Muoviroskan siivoamiseen maailman pahiten saastuneista joista saatiin uusia kumppanuuksia

Kuvat: Elina Saarinen. River Cleaningin siivousjärjestelmä ohjaa joen pinnalla kelluvat roskat pois vedestä ja kierrätykseen. Yritys esitteli järjestelmäänsä Ecomondo-messuilla Italiassa.
Facebooktwitterlinkedin

Innovatiiviset yritykset Suomessa ja maailmalla punovat verkostoja, jotta vesistöissä kelluva muoviroska napattaisiin haaviin.

Italian Riminissä marraskuussa pidettyjen Ecomondo-messujen messuhallien välisessä vesialtaassa kellui värikkäiden kiekkojen rivistö. Niiden sisällä pienet lavat pyörivät vinhasti ohjaten muoviroskaa vedessä kohti keräysallasta.

Näytöksestä vastuussa oli italialais­yritys River Cleaning.

Yritys on alun alkaen perustettu vuonna 2008 valmistamaan muovi­osia autoteollisuuteen, mutta kymmenen vuotta sitten yritys teki liiketoimintastrategiassaan täyskäännöksen.

”Käytämme aiemmassa bisneksessä kertynyttä rahaa ratkaistaksemme vesistöjen muoviroskaongelman”, sanoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Nicola Rubini.

Nicola Rubini kertoi, että River Cleaningin ratkaisua on kokeiltu vesistöjen muoviroskaongelmaan jo useissa pilottikohteissa. Kuva: Elina Saarinen
Nicola Rubini kertoi, että River Cleaningin ratkaisua on kokeiltu vesistöjen muoviroskaongelmaan jo useissa pilottikohteissa.

Siivousjärjestelmä jokiin

Yritys on kehittänyt jokien ja vesistöjen muoviroskan siivousjärjestelmäänsä nyt useita vuosia.

Vapaasti kelluvat keräyskiekot päästävät veden ja kalat virtaamaan läpi, mutta ohjaavat roskan keräystankkiin.

Pienemmät veneet pääsevät helposti kiekkojen läpi. Jos tulossa on suurempi alus tai vaikkapa puunrunko, järjestelmään avautuu automaattisesti aukko, joka päästää tulijan ohi. Aurinkopaneelien ansiosta rakenne on energiaomavarainen.

Järjestelmää on testattu esimerkiksi Rosán kaupungissa ja Milanossa. Yrityksellä on käynnistymässä projekteja Intiassa, Brasiliassa ja Filippiineillä.

Lisensointimalli testaukseen

Rubinin mukaan kehitystyö on ollut hidasta, sillä kerättyjen roskien jatkolajitteluun ja kierrätykseen on löydettävä rahoitus ja paikalliset kumppanit. Asiakkaat ovat yleensä esimerkiksi jätevesiyhtiöitä, yksityisiä yrityksiä tai kuntia.

Bisnesmalli on saatu tuottoisaksi vasta viime vuonna, kun yritys keksi kokeilla toimintaa lisensointimallilla.

”Nyt etsimme jakelijoita Euroopasta sekä yhteistyökumppaneita”, Rubini sanoo mainiten erikseen suomalaisen RiverRecyclen, jonka maine ja osaaminen kumppanuuksien rakentamisessa on kiirinyt.

RiverRecyclelle sopimus Mumbaissa

Suomalainen RiverRecycle on solminut viime aikoina merkittävän yhteistyösopimuksen Intiassa.

Yhteisymmärrystä viestivä sopimus allekirjoitettiin tammikuussa RiverRecyclen ja Mumbain paikallishallinnon viranomaisten kesken Davosissa maailman talousfoorumissa. Kuva: RiverRecycle
Yhteisymmärrystä viestivä sopimus allekirjoitettiin tammikuussa RiverRecyclen ja Mumbain paikallishallinnon viranomaisten kesken Davosissa maailman talousfoorumissa.

Muoviroskan keräämisen lisäksi sopimukseen kuuluu ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimia, yleistä joen kunnostusta ja suojelua sekä ympäristöparannuksia Mumbain alueella. RiverRecycle myös jatkaa jo aiemmin aloitettua yhteistyötä Mumbain Mithi-joella.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Elina Saarinen. River Cleaningin siivousjärjestelmä ohjaa joen pinnalla kelluvat roskat pois vedestä ja kierrätykseen. Yritys esitteli järjestelmäänsä Ecomondo-messuilla Italiassa.

Facebooktwitterlinkedin