Navajo-reservaatti pahasti saastunut

Reservaattialuetta Arizonassa
Facebooktwitterlinkedin

27.3.2014

Yhdysvaltojen lounaisosissa sijaitseva Navajo-intiaanien reservaatti on yksi pahimmista uraanikaivosjätteiden saastuttamista alueista Yhdysvaltojen historiassa, kertoo The New York Times.

Tilanne on pahin Red Water Pond Road -yhdyskunnassa, jossa intiaaneja uhkaa terveysriskin takia pysyvä muutto muualle. Asukkaat ovat olleet jo kahdesti evakossa saasteiden takia.

Kyseisen yhteisön lähellä sijaitsee paikka, jossa on vajaa miljoona kuutiometriä uraanijätettä. Jäte on peräisin Northeast Church Rock Mine -kaivoksesta kylmän sodan ajalta.

Hylättyjä kaivoksia on löytynyt yli 500. Navajot ovat löytäneet kaivoskuiluja, joiden olemassaolosta EPA:lla ei ole ollut edes tietoa. Kaivosten määrä oli shokki kaikille.

Yhdysvaltojen ympäristön suojeluvirasto EPA:n mukaan jätteen hävittäminen vie vähintään kahdeksan vuotta ja on kallista. Puhdistustoimiin on jo mennyt yli sata miljoonaa dollaria.

Arizonan, Uuden Meksikon ja Utahin alueelle ulottuvassa navajo-reservaatissa elää 175 000 asukasta. Kaikkiaan navajoja on USAssa 300 000.

Pekka T. Heikura

Facebooktwitterlinkedin