Neste rakentaa kemiallisen kierrätyksen kapasiteettia

Porvoo Neste
Facebooktwitterlinkedin

Neste etenee suunnitelmissaan lisätä uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden käyttöä Porvoon jalostamolla.

Yhtiö on aloittanut selvityksen raakaöljyn jalostamisen lopettamiseksi 2030-luvun puoliväliin mennessä. Samalla yhtiön tavoitteena on muuttaa tuotantonsa hiilineutraaliksi.

Miljoona tonnia jätemuovia

Korvatakseen raakaöljyä kierrätysraaka-aineilla ja edistääkseen muovien kiertotaloutta Nesteen tavoitteena on tehdä yhteistyötä koko muovien arvoketjun kanssa niin, että nesteytettyä jätemuovia pystyttäisiin prosessoimaan petrokemian raaka-aineeksi.

Neste tähtää vuonna 2030 valmiuteen kierrättää yli miljoona tonnia jätemuovia vuodessa neitseellisen laadun kaltaiseksi muoviksi ja kemikaaleiksi. Kemiallinen kierrätys on strategian kulmakiviä, samoin raaka-aineiden tuottaminen biopohjaisia muoveja varten.

Nesteytyslaitos Hollantiin

Keväällä 2021 Neste käynnisti teknologiayhteistyön Alterra Energyn kanssa. Neste lisensoi nyt Alterran nesteytysteknologiaa Euroopassa.

Alterran teknologiaa hyödyntää myös yhteistyö kierrätysyhtiö Ravagon kanssa.

Neste ja Ravago aikovat rakentaa kemiallisen kierrätyksen kapasiteettia Eurooppaan yli 200 000 tonnia joint venture -yhteisyrityksen kautta. Ensimmäinen 55 000 tonnin nesteytyslaitos on jo suunnitteilla Hollantiin.

Neste prosessoi jo nyt nesteytettyä jätemuovia petrokemian syötteiksi Porvoon Kilpilahden jalostamollaan.

135 miljoonan euron tuki

Nesteen kemiallisen kierrätyksen teknologian kaupallistamisesta vastaava johtaja Outi Teräs kertoo, että erilliskerättävät kuluttajapakkaukset soveltuvat hyvin kemialliseen kierrätykseen. Neste kuitenkin tähtää erityisesti jakeisiin, jotka eivät sovellu mekaaniseen kierrätykseen.

Rakennusmuovijätteessä olisi potentiaalia, mutta esimerkiksi palonsuoja-aineet ovat prosessissa haitallisia. Kaikki sekalainen muovi ei siis kelpaa kemialliseen kierrätykseen.

Nesteen PULSE-projekti (Pretreatment and Upgrading of Liquefied waste plastic to Scale up circular Economy) sai 135 miljoonan euron rahoitustuen EU:n innovaatiorahastolta. Neste aikoo lisätä Porvoon jalostamonsa kyvykkyyttä prosessoidakseen myös likaisempia jätemuoveja.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Neste. Neste prosessoi jo nyt nesteytettyä jätemuovia petrokemian syötteiksi Porvoon Kilpilahden jalostamollaan.

Facebooktwitterlinkedin