Oletko jo ottanut selvää, minkälaisia mahdollisuuksia kiertotalous tuo yrityksellesi?

Kiertotalouden käsikirja yrityksille
Facebooktwitterlinkedin

Tähän työhön on nyt tarjolla konkreettista tukea. Sitra on julkaissut helmikuussa yhteistyössä Deloitten kanssa käsikirjan suomalaisyrityksille kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen.

Käsikirja on kaikille toimialoille sopiva käytännön opas, joka sisältää tietoa, esimerkkejä ja työkaluja. Niiden avulla yritys voi toteuttaa omassa strategiassaan ja käytännön arjessa muutoksen kohti kiertotaloutta.

”Kestävään liiketoimintaan siirtyminen on kaikkien aikojen johtajuushaaste. Se vaatii pitkän tähtäimen visiota. Fokus siirtyy riskien hallinnasta mahdollisuuksiin sekä liiketoiminnan positiivisiin vaikutuksiin”, sanoo Deloitten kestävyysjohtaja Anne-Maria Flanagan. Hän puhui kiertotalouden käsikirjan lanseeraustilaisuudessa 9.2.22.

 

Muutos on jo vauhdissa

Vaikka kiertotaloudella on selkeitä liiketoimintahyötyjä ja etuja myös ympäristön kannalta, muutoksen toteuttamiseen liittyy aina haasteita. Käsikirja on laadittu auttamaan yrityksiä juuri näissä haasteissa.

”Käsikirja on työkalu yrityksille, jotka haluavat erottautua kilpailijoistaan, vastata paremmin asiakkaiden ja sidosryhmien odotuksiin sekä tuottaa enemmän lisäarvoa vähemmillä resursseilla. Se sopii sekä kiertotalousmatkaansa aloittaville että edistyneemmille yrityksille”, kertoo Sitran projektijohtaja Kari Herlevi.

Sitra on aikaisemmin laatinut yhdessä kumppaneiden kanssa jo kolme kiertotalouden playbook-käsikirjaa kemianteollisuuden yrityksille, valmistavaan teollisuuteen ja pohjoismaisille teollisuusyrityksille. Uutuuteen on koottu näiden playbookien tärkeimmät opit, mutta sisältö on päivitetty 2020-luvulle.

Sitran projektijohtaja Jyri Arponen sanoo, että muuttuva lainsäädäntö ja kestävyyssiirtymää korostava toimintaympäristö ovat luoneet tarpeen toteuttaa kiertotalouskäsikirjasta aiempaa laajempi suomenkielinen versio.

”Lainsäädännössä on tapahtumassa valtava muutos lähivuosina. Yritysten kannattaa olla tässä hereillä. Toinen puoli on se, että yritykset näkevät, että kiertotalouden mukaisesti toimiminen on yritykselle kilpailuetu. Muutosta täytyy johtaa ja mitata. Data nousee tässä keskiöön”, Arponen korostaa.

Käsikirja johdattaa yritykset ymmärtämään kiertotalouden lainalaisuudet, tunnistamaan oman yrityksen mahdollisuudet ja kyvykkyydet sekä luomaan tiekartan, jolla kiertotalousmuutoksesta tulee totta.

Käsikirja on ladattavissa Sitran sivuilta.

 

Kuva: Topias Dean/ Sitra.

Facebooktwitterlinkedin