23.6.2016 Kiertotalouteen kohdistuu suuria odotuksia. Toisaalta siihen siirtymällä toivotaan luonnon kuormituksen vähenevän, toisaalta sen toivotaan luovan uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja…
Oletkos airut! Toiselta koru, loska erottui – Kiertotalous-sanan anagrammit kuvaavat ilmiötä osuvasti
Sitra on julkaissut Twitter-tilillään vapputunnelmissa anagrammit tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvan piirtämistä tulevaisuustrendeistä. Vappuversiot megatrendeistä jäsentävät maailmaa viidellä alueella: valta, ihmiset, talous, teknologia ja luonto.
Luonnon saralla tapahtuu Sitran vappumegatrendien mukaan seuraavaa: naureskelin kengän ojolleen (oikeasti: ekologinen jälleenrakennus). Taloudessa asuntolaiva kuvastaa juroja (oikeasti: korjaava ja uusintava talous). Teknologiassa kaikuu kehotus: liimaa graduliemi! (Oikeasti: reilu digimaailma.) Vallassa huolestuttaa, että huovutus valtaosalla jumissa (oikeasti: vahva luottamus ja osallisuus). Ihmisiä kuvaa, että valvonnan viikkoansio tihentyi (oikeasti: kokonaisvaltainen hyvinvointi).
Eriarvoisuuskuilua kaventamaan
Sitran leikittelystä inspiroituneena Uusiouutisten toimitus päätti etsiä anagrammeja sanalle kiertotalous. Arrak Softwaren avulla kiertotalous sai 500 anagrammia, joista osa kuvaa ilmiötä varsin osuvasti.
Taloudelle kiertotalous voi olla piristysruiske, mutta kiertotalouden toteutuminen saattaa välillä tuntua arpapeliltä: Lotota ruiske.
Kiertotalouden edelläkävijöille puetaan usein sankarin viittaa, mutta toiset jäävät sivustakatsojiksi: Uroot katseli. Oletko ruista?
Nykyinen markkinatalous on synnyttänyt hyvä- ja huono-osaisten välille epätasa-arvoa. Kiertotalous saattaisi oikein sovellettuna miltei taatusti kaventaa eriarvoisuutta: Saletti kuroo!
Teurasjätteestä biokaasua tai tekstiiliteollisuuden raaka-ainetta?
Kiertotaloudessa esimerkiksi maatalouden sivuvirroille löytyisi tehokasta hyötykäyttöä. Jo nykyisin moni tunnistaa, miten valtava potentiaali on maatalouden biomassoilla esimerkiksi biokaasutuksessa: Rutosti olkea! Olitko teuras? Ulostekartio. Ori = kultateos.
Uudistuva maatalous mullistaa elintarviketeollisuuden. Eri teollisuussektoreiden yhteistyö tuottaa uusia ja yllättäviä materiaaliratkaisuja: Sulate-trikoot. Oluesta korit.
Teollisuusalat murroksessa
Luonnon monimuotoisuutta vaalivat ratkaisut tekevät hiljalleen tuloaan myös rakentamiseen. Viime kesän asuntomessuilla erään kohteen pihapiiriin ei parturoitu nurmikkoa, vaan alkuperäinen turvemaa oli säästetty sellaisenaan: Suo korttelia. Taloksi tuore.
Kiertotalous tunnistaa myös nykyiset epäkohdat esimerkiksi käytöstä poistuvien ajoneuvojen osalta. Romuautoja karkaa nyt harmaille markkinoille, eikä niitä saada virallisen kierrätysjärjestelmän piiriin: Kiusa rottelo.
Kiertotalousagentit tehtävissään
Suomessa voi kouluttautua kiertotaloudessa jo kaikilla koulutusasteilla. Yhä nuoremmat ovatkin kiertotalouden asiantuntijoita, kuten lukiosta Tero.
Edelläkävijyys kiertotaloudessa merkitsee, että menestys voi synnyttää myös kateutta. Toisaalta tutkimuksen mukaan meillä jokaisella voi olla kiertotaloudessa oma toimijuutemme, ja joku voi toimia myös sillanrakentajana ja solmukohtana kiertotalousyhteistyössä: Kateusroolit. Siltauroteko.
Kestävyyssiirtymässä on voittajia ja häviäjiä. Esimerkiksi puhtaasti lineaarisille toimintamalleille liiketoimintansa rakentaneet voivat pitää koko kiertotaloutta vain kiusana: Ulos reaktiot. Kirous, oletat.
Älydata tasoittaa tietä
Jätteiden määristä on hyvin vaikea saada luotettavaa ja vertailukelpoista statistiikkaa. Eri maiden kierrätysasteet tuntuvat välillä silakkakauppiaan hihasta vedetyiltä: Tilasto kuore.
Mittareita kehitetään kuitenkin vauhdilla. Vähitellen voimme datan pohjalta todeta luotettavasti, milloin olemme saaneet jätteen määrän tai luonnonvarojen kulutuksen vähenemään: Alitus kertoo.
Yhteenvetona voi todeta, että siirtymä kiertotalouteen tulee maalaamaan yhteiskunnan kokonaan uusin värein, mihin tarvitaan ainakin – turkoosi tela.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Adobe Stock.