Oriveteläiset kokeilevat muovinkeräystä

Facebooktwitterlinkedin

Miksi muovinkeräysastiaan voi tuoda vain pakkausmuovia, miksi ei muutakin muovijätettä? Orivedelläpä voi. Pirkanmaan Jätehuolto ja Suomen Uusiomuovi testaavat kaksivuotisessa kokeiluhankkeessa yhtä tapaa kohentaa muovijätteen kierrätysastetta.

Oriveden kokeilupilottiin mukaan valituilta kotitalouksilta kerätään sekä pakkausmuovijätteet että muut muovijätteet samassa keräysastiassa kiinteistökohtaisesti. Keräysastiaan voi siis laittaa muovipakkausjätteen lisäksi muutkin kotona syntyvät muovijätteet, paitsi ei rakennus- tai maatalousmuovia eikä muovia sisältävää elektroniikkaromua.

Samalla logiikalla toimii myös Orivedelle avautuva, kaupungin varikon ylläpitämä muovinkeräyspiste.

Kokeiluun on valittu mukaan Oriveden taajamasta yli sata kiinteistöä, noin 1200—1300 asukasta. Kokeilun aikana muovijätteen keräämisestä pyritään tekemään asukkaille mahdollisimman helppoa ja selkeää. Kokeilu alkaa nyt kesäkuun alussa.

”Tämä joukko on juuri sopivan kokoinen pilottiin. Nyt on tarkoitus selvitellä asioita, jotka on hyvä tietää, kun mietitään mahdollisia valtakunnallisia muovinkierrätysratkaisuja”, kertoo Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini.

Pilotti tutkii muovijätteen määrää ja laatua, soveltuvuutta kierrätykseen, keräyslogistiikkaa ja yhteistyövaatimuksia sekä kierrätystoimijoiden suorituskykyä.

”Nykyään muovipakkauskierrätyksessä eniten haittaa aiheuttavat sinne kuulumattomat suojahansikkaat kuten siivoushanskat sekä VHS-kasetit”, Soini tietää.

 

Kuva: Scanstockphoto. Orivesi pääsi mukaan ainutlaatuiseen muovinkeräyksen pilottikokeiluun. Asukkaat voivat laittaa lähes kaikki kotitalouden muovijätteet pakkausmuovin keräysastiaan.

Facebooktwitterlinkedin