Pietarin myrkkykaatopaikan sulkemiseen rahoitus

Facebooktwitterlinkedin

28.9.2018

Venäjä aikoo aloittaa Krasnyi Borin vaarallisten ongelmajätteiden kaatopaikan sulkemisen.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja luonnonvara- ja ympäristöministeri Dmitri Kobylkin kertoivat vieraillessaan Suomessa keskiviikkona (26.9.2018), että Venäjä on myöntämässä rahoituksen Krasnyi Borin vaarattomaksi tekemiseen.

”Krasnyi Bor on Venäjän uuden hallituksen ympäristötoimenpiteiden listalla erittäin korkealla. Kyse on pitkäaikaisesta projektista. Venäjä on aikatauluttanut, että vuoteen 2024 mennessä asian pitäisi olla kunnossa. Toivon, että töissä päästään mahdollisimman pian liikkeelle”, Tiilikainen kertoo.

Krasnyi Borissa muhii Itämerta uhkaava myrkkypommi. Noin 30 kilometrin päähän Pietarista on 1970-luvulta saakka sijoitettu arviolta kaksi miljoonaa tonnia vaarallisia teollisuusjätteitä kahteen kattamattomaan altaaseen, jotka ovat ääriään myöten täynnä ja joissa on jo todettu vuotoja. Itämeren suojelukomissio Helcom on luokitellut alueen erityisen saastuneeksi.

Suomen ja Venäjän ministerit vierailivat keskiviikkona Fortumin laitoksella Riihimäellä. Siellä on analysoitu Krasnyi Borin myrkkyaltaista otettuja näytteitä. Suomalaiset asiantuntijat Fortumilta ja Suomen ympäristökeskuksesta ovat olleet mukana kartoittamassa myös sopivia menetelmiä kaatopaikan ongelmajätteiden käsittelyyn ja puhdistamiseen sekä kaatopaikan sulkemiseen.

”Nyt Venäjällä on riittävä tieto olemassa, jotta toimiin voidaan ryhtyä”, Tiilikainen näkee.

Arkistokuva Scanstockphoto. Krasnyi Borin kaatopaikka on täynnä myrkyllisiä teollisuus- ja ongelmajätteitä. Helcom pelkää alueen saasteiden vaarantavan Itämeren ekosysteemejä.

Facebooktwitterlinkedin