Pintakäsittelyn ja uudelleenvalmistuksen avulla uusi elämä tuotteille

Kuva: Mirka. Kirjoittaja Mats Bystedt työskentelee Mirka Oy:n SHAPE-ohjelmassa (Shaping the Green Transition) ja vastaa uudelleenvalmistuksen teemasta ”Repair, refurbish & remanufacture”.
Facebooktwitterlinkedin

Tuotteiden elinkaaren pidentäminen on keskeinen tapa vähentää valmistavan teollisuuden hiilijalanjälkeä. Tähän tavoitteeseen voivat kantaa kortensa kekoon niin tuotteen valmistaja, loppuasiakas kuin tuotteiden kunnostukseen erikoistunut toimijakin.

Pintakäsittelyyn erikoistunut Mirka käynnisti vuodenvaihteessa 2023 SHAPE-ohjelman, jonka tavoitteena on edistää valmistavan teollisuuden kiertotaloutta yhdessä laajan kumppanijoukon kanssa. Yhtenä tärkeänä tutkimus- ja kehityskohteena on tuotteiden ja komponenttien korjaus, kunnostus ja uudelleenvalmistus niiden elinkaaren pidentämiseksi (engl. ”Repair, Refurbishment, Remanufacturing”).

Pintojen kunnostus ja pintakäsittelyn uusiminen on olennainen osa kiertotaloutta ja vihreän siirtymän edistämistä monella teollisuudenalalla.

Kuvittele, että olet ostoaikeissa ja tarkastelet muutamia käytettyjä älypuhelimia. Mikä kiinnittää huomiosi ensimmäisenä? Tutkitko teknisiä ominaisuuksia vai puhelimen pintojen kuntoa, ulkonäköä ja tuntumaa? Luulenpa, että ominaisuuksiltaan hyvä mutta naarmuinen ja kulunut puhelin jää kaupan hyllyyn.

Me Mirkalla olemme vakuuttuneita siitä, että kierrätettyjen tuotteiden pintojen kunto ja ulkonäkö vaikuttavat vahvasti ostopäätökseen – olivatpa kyseessä kulutustavarat tai isommat teollisuuden laitteet ja koneet. Mutta kyse ei tietenkään ole vain ulkonäöstä – pinnoilla on iso merkitys myös tuotteiden ominaisuuksien ja laadun kannalta.

Elinkaaren pidentäminen on tapetilla useilla teollisuudenaloilla kuten ilmailussa, merenkulussa, koneteollisuudessa ja lääkinnällisten laitteiden valmistuksessa. Mirkalla uskomme, että nykyisiä pintakäsittely- ja kunnostustoimenpiteitä voidaan huomattavasti tehostaa ja niiden taloudellista hyötysuhdetta nostaa parannetuilla prosesseilla ja automaation avulla.

Tuotteen palauttaminen käyttöön uusioimisen kautta lyhintä reittiä on sekä ympäristön kannalta että liiketoimintamielessä järkevää. Pintakäsittely kunnostustoimenpiteenä ei ole vain kosmeettinen toimenpide. Se on myös muodonmuutos. Uudelleenvalmistuksessa (remanufacturing) kyse on kunnostettavien tuotteiden uudesta elämästä, jolloin uusioidut tuotteet ovat uutta vastaavassa tai jopa paremmassa kunnossa. Tämän mahdollistavat mm. uudet materiaalit ja erilaiset valmistustavat kuten 3D-tulostus osana kunnostusprosessia.

Vihreää siirtymää puskevat eteenpäin myös EU-säännökset sekä kuluttajien vaatimukset, erityisesti nuoremman ja tiedostavamman sukupolven keskuudessa kasvanut kysyntä kestävämmistä vaihtoehdoista: pelkkä kierrätettävyys ei enää riitä.

Ei pidä myöskään unohtaa toisen elämän saaneiden tuotteiden myynnistä syntyviä lisätulovirtoja. Uudelleenvalmistus mahdollistaakin todellista kiertotaloutta, sillä siihen liittyen Euroopassa on avautumassa noin 90 miljardin euron markkinat vuoteen 2030 mennessä. Nyt on aika tarttua haasteeseen ja kehittää ratkaisuja, joilla otetaan osuus tuosta markkinasta.
Business Finland on myöntänyt 10 miljoonaa euroa tuotekehitys- ja innovaatiorahoitusta Mirkan viisivuotiselle SHAPE-veturiohjelmalle sekä varannut 20 miljoonaa euroa siihen liittyville yhteistyöhankkeille. Toivotamme nyt eri alojen yrityksiä ja tutkimusryhmiä tervetulleeksi mukaan SHAPE-ekosysteemiin ideoimaan ja kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja uudelleenvalmistukseen ja valmistavan teollisuuden kiertotalouteen liittyen ja luomaan uusia eväitä kestävään liiketoimintaan.

Teksti: Mats Bystedt, Business Development Manager, Mirka Oy

Kuva: Mirka. Kirjoittaja Mats Bystedt työskentelee Mirka Oy:n SHAPE-ohjelmassa (Shaping the Green Transition) ja vastaa uudelleenvalmistuksen teemasta ”Repair, refurbish & remanufacture”.

Facebooktwitterlinkedin