”Polttokapasiteetti ei riitä”

Facebooktwitterlinkedin

Kuva Elina Saarinen, Uusiouutiset: Yhdyskuntajätteen kiertotalouspäivien osanottajat vierailivat 30.11.2016 Tammervoiman jätteenpolttolaitoksella.

2.12.2016

”Suomessa on tilaa vielä yhdelle jätteenpolttolaitokselle. Jätettä viedään yhä Suomesta ulkomaille polttoon, vaikka tässä tulisi olla omavaraisia. Viennin ja varastoinnin osuus vuonna 2015 oli 250 000 tonnia. Se kuvaa, ettei meillä tällä hetkellä ole riittävästi polttokapasiteettia.”

Näin totesi Tammervoima Oy:n toimitusjohtaja Mika Pekkinen Yhdyskuntajätteen kiertotalouspäivillä Tampereella keskiviikkona 30.11.

Jätteenpolttokapasiteettiin on investoitu Suomessa noin miljardi euroa 10 vuoden aikana.

Pekkinen tarkasteli Pöyryn ja Jätelaitosyhdistyksen tekemiä jätteen energiahyödyntämisen infrastruktuurilaskelmia ja vertasi niitä laitosten toteutuneisiin polttomääriin.

Esimerkiksi jätteen lämpöarvo, huoltoseisokit ja toteutuvat käyttötunnit aiheuttavat Pekkisen mukaan sen, että laskennallisesta kapasiteetista täytyy vähentää kymmenisen prosenttia.

Tämän perusteella Pekkinen arvioi, että vuonna 2020 todellinen polttokapasiteetti tulee olemaan noin 1,4 miljoonaa tonnia.

Gemifinin Ismo Hiltunen laskee yhtiön vieneen tänä vuonna ulkomaille, esimerkiksi Viroon ja Ruotsiin, poltettavaksi yhteensä yli 100 000 tonnia jätettä. Tästä noin 40 000 tonnia on ollut yhdyskuntajätettä, loput muun muassa rakennus- ja teollisuusjätteitä.

Noin 150 kunnallisten jätelaitosten, energiayhtiöiden, kuntien ja jätehuoltoalan toimijoiden edustajaa kokoontui Jätelaitosyhdistyksen järjestämille Yhdyskuntajätteen kiertotalouspäiville Tampereelle 30.11.-1.12.

Facebooktwitterlinkedin