Palonsuoja-aineita romuautoissa. Säänkestäviä pinnoitteita rakennusjätteessä. Eristeaineita purkujätteissä. Pehmentimiä sähköromun osissa. Pintakäsittelyaineita urheilutekstiileissä ja huonekaluissa. Kierrätysala joutuu käsittelemään monenlaisia jätteitä, jotka…
Pystytkö jättämään jäähyväiset jätteille?
Tietoisuus maapallon resurssien ylikulutuksesta ja koko ajan kasvavista jätemääristä kalvaa takaraivossa monella suomalaisella. Mutta mitä yksi ihminen voisi tehdä parantaakseen tilannetta?
Tähän kysymykseen antaa käytännön arjen mullistavan näkökulman Otso Sillanaukee kirjassaan Zero Waste — Jäähyväiset jätteille.
Kirja kertoo Sillanaukeen havahtumisesta siihen, kuinka omilla valinnoilla ja arjen toimilla voi vaikuttaa maailman jäteongelman ratkaisuun. Nollahukkaperiaate ei ole vain trendi vaan elämäntapa, jopa filosofia, joka siirtää fokuksen omistamisesta ja kertakäyttökuluttamisesta minimalismiin ja kestävyyteen.
Meille jätteiden lajittelemisen kanssa pähkäileville Sillanaukeen esimerkki on mullistava. Hän on vienyt elämäntavan niin pitkälle, ettei juuri edes tarvitse jäteastioita enää, koska jätettä syntyy niin vähän.
Kirjassa on helppoja, keskitasoisia ja haastavia vinkkejä arkeen jätteen vähentämisen keinoista ja valinnoista.
Vinkit on jaoteltu havainnollisesti kodin huoneiden mukaan, mutta kaikille yhteistä on viiden K:n periaate:
1. Kanna mukana välineitä, jotka auttavat kieltäytymään uuden hankkimisesta
2. Karsi
3: Käytä uudelleen
4. Kierrätä
5. Kompostoi
Kirjan vinkit ovat hyvin kattavia. Esimerkiksi karsiminen ulottuu myös sähköpostiin ja some-sovelluksiin. Raha-asioissa kannattaa harkita Joutsenmerkittyjä sijoitustuotteita.
Teoksen on kustantanut Schildts & Söderströms -kustantamo.
https://kustantamo.sets.fi/kirja/zero-waste/
Kuva Scanstockphoto. Otso Sillanaukee vinkkaa, että elintarvikkeita pystyy ostamaan ilman pakkauksiakin. Muutamista kaupoista niitä voi pyytää omiin, mukana tuotuihin astioihin.