Siivouskulut kuormittavat Rinki-ekopisteverkostoa

Facebooktwitterlinkedin

3.10.2016

Pakkausten täyden tuottajavastuun kustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa. Tästä suuri osa aiheutuu kuluttajakeräysverkoston eli niin sanotun Rinki-ekopisteverkon ylläpidosta, arvioi Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Kuitenkin ekopistekeräyksen kautta kerätään vain noin 10 prosenttia kaikesta Suomessa kerättävästä sellaisesta pakkausjätteestä, joka saadaan kierrätettyä. Suurimmat kertymät tulevat yrityskeräyksen kautta. Pakkauksia kierrätetään yhteensä noin 400 000 tonnia.

Yli 70% Rinki-ekopisteverkoston kuluista aiheutuu keräyssäiliöiden tyhjennyksestä ja siivouksesta. Kierrätysmaksut tuottajavastuullisille yrityksille ovatkin nousseet viime vuosina.

”Pisteiden siivoaminen on kallista. Ekopisteille tuodaan paljon muuta kuin mitä pitäisi. Siellä on kaikkea jääkaapeista lähtien. Ylitäysistä astioista tulee meille nopeasti palautetta, mikä on myös hyvä, koska palaute auttaa meitä kehittämään järjestelmää”, Tanskanen sanoo.

Valtakunnalliseen Rinki-verkoston kuluttaja-asiakaspalveluun tulee noin 800 puhelua joka kuukausi. Lisäksi kuukausittain käsitellään noin 200-300 sähköpostia.

 

Joensuun Prisman ekopiste kärjessä

Tanskasen mukaan ihmiset ovat tarttuneet innokkaasti tilaisuuteen tuoda pakkausjätteitään Rinki-ekopisteisiin. Tanskasen mukaan myös uusi keräyskalusto Swede-boxeineen ja puristimineen on toiminut hyvin.

Kauppapisteiden, etenkin hypermarkettien, yhteydessä olevat keräyspisteet ovat olleet hyvin suosittuja. Joensuun Prisman yhteydessä oleva keräyspiste johtaa tällä hetkellä pakkausjätteiden kertymätilastoa.

Facebooktwitterlinkedin