Muovipakkausjätteille sata uutta keräysastiaa

Facebooktwitterlinkedin

 

Suomen Uusiomuovi on antanut Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle toimeksiannon lisätä muovipakkausjätteiden keräysastiamäärää ekopisteillä noin sadalla tämän vuoden aikana.

POLKU 2025 -hankkeen tavoitteena on kasvattaa muovipakkausten kierrätysaste 50 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että olisi kerättävä yhteensä 65 500 tonnia muovipakkauksia. Keinona on esimerkiksi muovipakkausten kiinteistökeräyksen edistäminen, jolla tavoitellaan jopa 16 000 tonnin saantoa.

 

Kiinteistöiltä kerätään muovia

Kunnalliset jätelaitokset ovat jo ryhtyneet toimiin lisätäkseen talteen saatavan muovipakkausjätteen määrää. Esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuollon alueen 17 kunnassa alkoi kesäkuun alussa muovipakkausten aiempaa tiuhempi erilliskeräys. Määräysten mukaan muovipakkaukset on kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 20. Biojäte ja pakkauslasi taas on kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 10.

Jätekukon ja Savo-Pielisen jätelautakunnan alueella mietitään myös muovipakkauskeräyksen laajentamista. Nykyisin muovin lajittelu on 40 huoneiston kiinteistöillä, mutta harkinnassa on keräyksen laajentaminen 10 huoneiston kiinteistöille ja vähintään 300 asukkaan taajamiin koko toimialueella.

Näin muovipakkausten keräys kattaisi jo 2 300 kiinteistöä ja yli 80 000 asukasta. Tämä tuottaisi arviolta 820 tonnia muovia kierrätykseen.

”Muovipakkausten erilliskeräykseen on liittynyt paljon asukkaita, noin 400 kiinteistöä, vapaaehtoisesti. Nyt se kattaa 700 kiinteistöä ja noin 27 000 asukasta”, Jätekukon toimitusjohtaja Arto Ryhänen kertoo.

Jos muovipakkausten keräys tulisi kaikkiin taajamakiinteistöihin, kustannukset nousisivat. Hintalappu Kuopiossa olisi lähes 600 000 euroa, pienessä Kaavin kunnassakin 23 800 euroa.

”Jos ihmiset haluavat jotakin lajitella, kunnallinen jäteyhtiö ei saa harata vastaan, vaan palvelu pitää tarjota”, Ryhänen näkee.

Suomen Uusiomuovin Vesa Soini arvioi, että muovipakkauksille tavoiteltu 50 prosentin kierrätysaste tulee maksamaan noin 20-30 miljoonaa euroa vuosittain. Viime kädessä kustannukset tulevat kansalaisten maksettaviksi.

 

Kuva Fortum. Suomalaisilta kerätystä muovipakkausjätteestä jalostetaan Riihimäen muovijalostamossa uusiomuovia kierrätysmuovituotteiden raaka-aineeksi.

Facebooktwitterlinkedin