Sinut on nähty! Kiertotalouden muutosagenttien saavutuksille kiitosta ja tunnustusta

Elina Saarinen, kuva: Tero Pajukallio
Facebooktwitterlinkedin

Seisoin lavalla palkintokuori kädessä ja katselin hymyileviä kasvoja yleisössä. Katsomo oli täynnä kiertotalouden taitajia, asiantuntijoita, osaajia ja eteenpäin viejiä. Sama luonnehdinta päti heihin, jotka olivat palkinnon minulle juuri ojentaneet.

Sain kiertotalouden katalyyttejä tutkineen CICAT2025-hankkeen päätösjuhlassa palkinnon kiertotaloudesta yhdeksän muun palkitun rinnalla.

CICAT2025-hanketiimin keksintö palkita ja nostaa kiertotalouden tekijöitä kymmenessä kategoriassa sopii hyvin itse hankkeen henkeen. Hanke muistuttaa, että jokainen voi olla kiertotalouden toimija. Hankkeen julkaisemista kiertotalouskikoista yksi kuuluu: Kasvata toimijoiden itseluottamusta sparrauksella. Toinen kikka kehottaa jakamaan tietoa onnistumisista.

Palkitseminen tuntui lämpimältä ja huikean juhlalliselta. Minut on nähty!

Tuli mieleeni, että tällainen kiitos ja tunnustus kuuluisivat Suomessa niin monelle kiertotalouden eteen työskentelevälle.

Olen saanut työssäni seurata kiertotalouden puurtajia ja uranuurtajia niin yrityksissä, kunnissa, jätelaitoksissa, hallinnossa, järjestöissä kuin tutkimuslaitoksissa ja korkeakouluissakin. He ujuttavat sinnikkäästi kiertotaloutta suunnitelmiin, puheisiin ja budjettiin. He merkitsevät kiertotalouden excel-taulukkoon, lietsovat kiertotaloutta Teams-palaverissa, organisoivat kiertotaloutta työpaikan jätelajittelupisteellä. He tekevät, mahdollistavat ja tutkivat kiertotaloutta.

Olen nähnyt, kuinka ihmiset ovat löytäneet toisensa ja saaneet yhdessä aikaan vaikuttavia tuloksia. Tästä hyviä esimerkkejä ovat suurhankkeet kuten ­CICAT­2025 ja muut strategisen tutkimusneuvoston rahoittaman Growth-ohjelman hankkeet sekä Suomea kohti kiertotaloutta luotsannut Circwaste.

Suomen ympäristökeskuksen ja Motivan vetämä Kiertotalous-Suomi on rakentunut vuodessa korvaamattomaksi tiedon ja osaajien kohtausareenaksi. Samoin ovat edenneet kansallisen kiertotalousohjelman muutkin aloitteet. Paraikaa Suomessa valmistellaan maailman mittakaavassa ensimmäistä ja ainutlaatuisen laajaa, koko yhteiskunnan kattavaa kiertotalouden green deal -sitoumusta.

Saavutuksista on kiittäminen niitä osaavia ja sitoutuneita ihmisiä, jotka tekevät jokapäiväisen työnsä kiertotaloutta edistääkseen. Heidän onnistumisiaan tulisi juhlia, sillä tehtävä on erittäin vaikea. Kiertotalousmurrosta vastaan hankaavat jatkuvasti monet voimat, varsinkin nykyistä lineaaritaloutta varten laaditut rakenteet ja säännöt.

Uusiouutiset-lehti on yksi kanava tuoda kiertotalouden tekijöitä valokeilaan.

Soisin, että jokainen voisi saada kokemuksen siitä, että hänen työnsä on huomattu ja että sitä arvostetaan. Siihen ei aina tarvita palkintoa. Voimia antaa jo tieto siitä, että työ saa jatkua.

Kiertotaloustyö on usein kamppailua rahoituksen kanssa. Myös Uusiouutisten kustantaja on joutunut kokemaan media-alan kustannuspaineet. Sen vuoksi palkinnoista suurin on se, että saan todeta: Nähdään jälleen ensi vuonna.

Onnellista joulua ja rauhallista vuotta 2024!

Teksti: Elina Saarinen

Kuva: Tero Pajukallio

Kirjoitus on Uusiouutiset 6/23-lehden pääkirjoitus. Lehti ilmestyi 7.12.23.

Facebooktwitterlinkedin