Sitra listaa kiertotalouden kiinnostavimpia

Facebooktwitterlinkedin

17.10.2016

Sitra aikoo koostaa ensi vuoden aikana listan sadasta kiertotalouden kannalta kiinnostavimmasta suomalaisyrityksestä. Lista ensimmäisistä 19 yrityksestä julkaistiin lokakuun puolivälissä.

 

Yritysesimerkit on jaoteltu kiertotalouden viiden liiketoimintamallin mukaan.

1) Listalla on ratkaisuja, jotka pidentävät tuotteen elinkaarta. Tällaisia ovat esimerkiksi 3 Step IT:n malli älyteknologian elinkaaren pidentämiseen, Lassila & Tikanojan kuormalavojen uudelleenkäyttö sekä Valtran vaihdelaatikkojen uudelleenvalmistus.

 

2) Palvelukokemusta korostavista liisaus- ja vuokrasopimusmalleista on esitelty sähköautojen yhteiskäyttöpalvelu EkoRent, jätekuljetuksia optimoiva Enevo, työvaatepalvelua tarjoava Lindström, uudelleenkäytettäviä postipakkauksia kehittävä RePack sekä led-valaistusta palveluna tarjoava Valtavalo.

 

3) Resurssien käyttöä tehostavista digialustoista on listattu Shareit Blox Carin autojen vertaisvuokraus, Sharetriben palvelu markkinapaikkapalvelujen perustamiseen ja Swap.comin käytettyjen tavaroiden verkkokauppa.

 

4) Uusiutuvien, kierrätettävien ja biohajoavien materiaalien tuotteiden sekä fossiilittomiin energialähteisiin pohjautuvan tuotannon kategoriaan ovat päässeet ensimmäisenä Kotkamillsin kierrätettävät kahvikupit ja Nesteen jätteistä ja tähteistä tekemä uusiutuva diesel.

 

5) Kierrätystä ja sivuvirtojen hyödyntämistä korostavia liiketoimintamalleja on Granolla ja TouchPointilla, jotka antavat mainosbanderolleille uuden elämän liikelahjoissa, EkoExpertillä, joka tekee uusiopuhallusvillaa mineraalivillatähteistä, Ekokemillä, joka valmistaa uusiomuovia muovijätteestä, alkariparistoista kierrätysravinteita jalostavalla RecAlkalinella sekä Remakella, joka tekee käytetyistä vaatteista uusiovaatemalliston sarjatuotantona.

Facebooktwitterlinkedin