Sortti-aseman työntekijät muiluttivat kodinkoneita luvatta myyntiin

Facebooktwitterlinkedin

2.9.2015

 

Tiettyjä HSY:n työntekijöitä epäillään kylmälaitteiden, tietokoneiden sekä muun sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) ja metalliromun varastamisesta pääkaupunkiseudun Sortti-keräysasemalta.

Työntekijät ovat järjestelmällisesti valikoineet Sortti-asemalle tuoduista käytetyistä laitteista parhaimmat ja luovuttaneet nämä luvatta ulkopuolisille, jotka ovat toimittaneet ne edelleen myytäväksi.

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii asiaa. HSY:n hallintojohtaja Matti Hillin mukaan on syytä epäillä, että henkilökunta on anastanut tavaraa ulkopuolisten tekijöiden kanssa Sortti-pisteeltä useita vuosia. Toiminta on ollut lähes päivittäistä.

”Tavaran romuarvo ei ole suuri, mutta isomman vahingon on aiheuttanut luottamuksen menetys. Yleisöllä on oikeus luottaa siihen, että kun he tuovat meille käytöstä poistuvan sähkölaitteen, sitä ei enää luovuteta eteenpäin”, Hilli korostaa.

Hän pitää mahdollisena, että rikollisille teille joutuneet tietokoneet ovat voineet sisältää yksityishenkilöiden arkaluontoista tietoa kuten pankki- ja terveystietoja.

HSY on käynnistänyt henkilöstöhallinnolliset prosessit tapauksen johdosta. Hillin mukaan kyseeseen tulee pahimmillaan työsuhteen purkaminen.

”Selvittelyt ovat vielä kesken. Ilmeisesti osa työntekijöistä on koonnut tavaraa ulkopuolisille henkilöille, mutta osa on niitä, jotka ovat tienneet toiminnasta ja sallineet sen”, Hilli tarkentaa.

HSY kerää sähkö- ja elektroniikkaromua yhteistyössä SER-tuottajayhteisöjen kanssa. Tuottajayhteisöillä on omistusoikeus sähköromuun ja velvollisuus järjestää käytöstä poistettujen laitteiden käsittely ja hyötykäyttö. Hillin mukaan on mahdollista, että HSY on korvausvelvollinen tuottajayhteisöille menetetystä tavarasta.

Hillin mukaan sähkölaitteiden katoamista jätteenkäsittelykeskuksista on tapahtunut ennenkin, varsinkin ennen vuotta 2005, jolloin SER siirtyi tuottajavastuun piiriin ja tuottajayhteisöiden omaisuudeksi.

”Aiemmin romulaitteen omaan käyttöön ottaminen ei ollut mitenkään kovin ankarasti sanktioitu asia. Lakimuutoksen jälkeen on ollut selvää, että tavaran ottaminen on rangaistava teko. Tässä tapauksessa havaittiin, että kyse ei ole enää viattomasta virheestä, vaan ammattimaisesta toiminnasta, jossa on ulkopuolinen järjestäytynyt taho mukana”, Hilli toteaa.

Facebooktwitterlinkedin