Startup puhdistaa sisäilmaa sellupohjaisella materiaalilla – Metsä Spring teki sijoituksen

Puupohjainen materiaali puhdistaa sisäilman ja poistaa hajut tehokkaasti ja turvallisesti.
Facebooktwitterlinkedin

Ruotsalaisen Adsorbi AB:n saasteita poistavaa ja hajuja vähentävää materiaalia voidaan käyttää ilmansuodattimissa ja hajunpoistotuotteissa sekä taidekonservoinnissa.

Aikaisen vaiheen yritys on kerännyt patentoimansa biomateriaalin eteenpäin viemiseen yhteensä 360 000 euron siemenrahoituksen, jolla se jatkaa keksintönsä käyttömahdollisuuksien tutkimista.

Lisäksi Adsorbi keskittyy tuotekehitykseen ja kenttätestaukseen yhdessä ilmansuodatusyritysten kanssa.

Suomalaisen Metsä Springin lisäksi Adsorbiin sijoittivat ruotsalaiset Chalmers Ventures ja Jovitech Invest.

Vuonna 2022 aloittanut startup ponnistaa tutkimustyöstä, jota on tehty Chalmersin teknisessä yliopistossa Göteborgissa.

Turvallinen vaihtoehto aktiivihiilelle

Yleisin ilmanpuhdistuksessa hyödynnettävä materiaali on aktiivihiili, jolla on kuitenkin haittansa. Sen valmistus fossiilisesta hiilestä tai kookospähkinän kuorista vahingoittaa ympäristöä, ja sen käyttöikä on lyhyt.

Aktiivihiiltä on hankala muunnella eri sovelluksiin, ja se poistaa huonosti terveydelle vaarallisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.

Adsorbin biopohjaisen materiaalin raaka-aine kerätään vastuullisesti pohjoismaisista metsistä, ja se sopii moneen käyttökohteeseen. Lisäksi sen käyttöikä on pidempi ja energiatehokkuus parempi. Materiaali ei myöskään vapauta haihtuvia orgaanisia yhdisteitä takaisin ilmaan.

Ruotsalaisyrityksen mukaan merkittävä markkina, jolla materiaali voi syrjäyttää aktiivihiilen, on kenkien, laukkujen ja autojen hajunpoistoteollisuus. Sellumateriaali tekee tuotteista hygieenisempiä ja pidentää niiden käyttöikää.

Ensimmäinen sijoitus Ruotsiin

Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyhtiö, jonka puupohjainen kehityshankesalkku sisältää entuudestaan kaksi sisäistä projektia ja neljä muuta ulkoista sijoitusta.

Adsorbi on Metsä Springin ensimmäinen satsaus ruotsalaiseen startup-yritykseen.

“Olemme innoissamme voidessamme sijoittaa Adsorbiin, jolla on monipuolinen ja vankka tutkimustausta sekä yrittäjähenkinen perustajatiimi”, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

“Yritys työstää myös sellusta valmistettua uutta tuotetta, mikä tekee Adsorbista erityisen kiinnostavan Metsä Groupille. Adsorbi on oiva lisä sijoitussalkkuumme, sillä se edistää tavoitettamme poistaa fossiilisia materiaaleja päivittäisessä käytössä olevista tuotteista.”

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva Adsorbi. Puupohjainen materiaali puhdistaa sisäilman ja poistaa hajut tehokkaasti ja turvallisesti.

Facebooktwitterlinkedin