Suomalaisyrityksiä kiertotalouden inspiroivimpien listalle

PureWaste
Facebooktwitterlinkedin

Yhdeksän suomalaista kiertotalouden edelläkävijäyritystä on valittu inspiroivia pohjoismaisia kiertotalouden yrityskeissejä esittelevälle listalle.

Listaa ylläpitää Tanskan, Ruotsin, Norjan, Islannin ja Suomen yhteinen CIRCit-tutkimusprojekti, joka auttaa pohjoismaista teollisuutta tarttumaan kiertotalouden bisnesmahdollisuuksiin. Suomessa projektia vetää Teknologiateollisuus.

 

Lisää tulossa

Suomesta listalle on tässä vaiheessa nostettu Valmet, RePack, Finlayson, Konecranes, Martela, Globe Hope, Suunto, Pure Waste Textiles, Touchpoint sekä Framery.

Lisäksi listalla on monta pohjoismaista yhtiötä, joilla on tytäryrityksiä Suomessa. Tällaisia ovat esimerkiksi tanskalainen Tarpaper Recycling, ruotsalainen Stena Recycling, ruotsalainen Ovako ja tanskalainen Gypsum Recycling.

Kiertotaloudelle tyypillistä ekosysteemitason yhteistyötä kuvaa, että monet listalle valitut organisaatiot tekevät jo tiivistä yhteistyötä keskenään tai ovat mukana erilaisissa maiden ja teollisuustoimialojen rajat ylittävissä, kiertotaloutta edistävissä projekteissa, aloitteissa tai arvoketjuissa.

Siksi listausta ei tulekaan pitää maiden välisenä kilpailuna siitä, kuka on edennyt pisimmälle kiertotaloudessa, vaan pikemminkin osoituksena yhteistyön voimasta. Listaus todistaa, että kiertotalousmuutos koskee kokonaisia arvoketjuja ja kumppaniekosysteemejä.

”Olemme vaikuttuneita pohjoismaisesta yhteistyöstä”, sanoo professori Tim C. McAloone Tanskan teknisestä yliopistosta. Hän esitteli CIRCit-hankkeen tuloksia Teknologiateollisuuden järjestämässä Carbon Neutral Circular Economy Forumissa 15. joulukuuta 2021.

Lista täydentyy niin, että lopullisessa kattauksessa esitellään satayksi organisaatiota. Tällä hetkellä listalla on noin kahdeksankymmentä yritystä.

 

Suomalaiset listalla

Tässä suomalaisia kiertotalousesimerkkejä yrityksistä, jotka on tässä vaiheessa nostettu inspiroivien esimerkkien listaukseen:

Valmetin OptiConcept M on paperikone, joka säästää 30 prosenttia energiaa ja saman verran vettä käyttövaiheessa. Paperikone on helppo purkaa ja koota uudestaan toisaalla, joten sen avulla tuotanto voidaan optimoida paikallisesti. Kunnossapidossa on huomioitu yksittäisten osien helppo vaihdettavuus.

RePack on kehittänyt uudelleenkäytettävän, pantillisen pakkauksen verkkokauppaan. Pakkausta voi käyttää uudelleen jopa 20 kertaa. Tämä vähentää tarvittavan pakkausmateriaalin määrää ja sitä kautta pienentää hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia verrattuna kertakäyttöiseen vastaavaan pakkaukseen.

Finlayson valmistaa design-räsymattoja vanhoista lakanoista. Vuonna 2016 käynnistyneen projektin tavoitteena oli hyödyntää kotitalouksien käyttämättä jääviä tekstiilejä. Projektissa yritys sai kerättyä 20 tonnia kotitaloustekstiiliä. Niiden tuotteistamiseen ja uusiokäyttöön luotiin kotimainen ekosysteemi. Räsymattotuotannon yhteistyökumppaneiksi löytyivät VM-Carpet Oy, Lappajärven Värjäämö, Viita-ahon Mattokutomo ja Taina Pajuoja. Ensimmäinen räsymattoerä myytiin nopeasti loppuun. Nyt Finlayson suunnittelee laajentavansa uusiokäyttömallistoa myös vientiin. Tekstiilien takaisinotosta on tullut olennainen osa Finlaysonin bisnesmalleja.

Nostolaitevalmistaja Konecranes on yksi CIRCit-projektin avainkumppaneista. Yhtiö toimittaa nostolaitteita prosessiteollisuuteen, satamiin ja terminaaleihin ympäri maailmaa. Nostolaitteiden luotettava ja turvallinen käyttö on olennaisen tärkeää. Siksi yhtiö tarjoaa palveluja, jotka pitävät laitteet kunnossa ja käytössä. Yhtiöllä on useita palveluja, jotka pidentävät laitteiden elinkaarta. Yhtiö hyödyntää esineiden Internettiä (IoT) varaosien toimituksissa, kunnossapidossa ja huollossa. Etäsensorit ja big data -analytiikka auttavat ennakoimaan kunnossapitotoimia. Nykyisin merkittävä osa Konecranesin liikevaihdosta tulee asiakkaalle luotettavuutta ja käyttövarmuutta tuovista lisäarvo- ja tuotetukipalveluista.

Perheyhtiö Martela antaa huonekaluille monta elämää ja käyttökierrosta. Yhtiöllä on tähän monia palvelumalleja vuokraamisesta ja liisauksesta korjaukseen ja uudelleenvalmistukseen. Yhtiö myös ottaa vastaan käytöstä poistuvia, elinkaarensa loppuun tulevia huonekaluja ja kierrättää ne. Purkuvaiheessa materiaalit otetaan talteen kierrätystä tai energiahyödyntämistä varten. Konsultointipalvelut auttavat asiakasta hankkimaan huonekaluja vain tarpeeseen. Vuonna 2018 Martela vastaanotti 2 700 tonnia käytettyjä huonekaluja. Lähes 20 000 osaa saatiin puhdistettua ja sovitettua uuteen käyttöön. Kiertotalous on nykyisin Martelan liiketoiminnan perusta.

GlobeHope hyödyntää liiketoiminnassaan upcycling-mallia. Siinä vähäarvoisista, hylätyistä tuotteista ja materiaaleista saadaan suunnittelu- ja jalostusprosessien avulla tuotteita, joiden arvo on alkuperäistä suurempi. GlobeHope hyödyntää esimerkiksi armeijan ylijäämää, purjeita, mainoslakanoita, turvavöitä ja käytöstä poistuneita työvaatteita ja valmistaa niistä yksilöllisiä laukkuja, kukkaroita, reppuja ja koruja, joilla on tarina. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja Virossa.

Urheilukelloistaan ja sukelluslaitteistaan tunnettu Suunto tarjoaa ulkoiluelektroniikalleen tavanomaista pidempiä takuuaikoja ja laajempia korjauspalveluita. Laitteet on suunniteltu modulaarisiksi, joten yksittäiset osat on helppo vaihtaa. Käyttöikää pidentävät myös ohjelmistopäivitykset, jotka tarjoavat laitteisiin uusia toiminnallisuuksia. Kestävyys ja korjattavuus ovat tärkeitä arvoja Suunnon ympäristötietoisille asiakkaille.

PureWaste Textiles hyödyntää vaateteollisuuden ylijäämää ja leikkuutähteitä uusien vaatteiden ja asusteiden valmistuksen raaka-aineena. Yritys on erikoistunut puuvillajätteen kierrätykseen. Leikkuutähde kerätään ja lajitellaan ja kuidut avataan mekaanisesti. Sen jälkeen kuidusta tehdään uutta lankaa ja siitä kangasta, josta Pure Waste valmistaa T-paitoja, huppareita ja puseroita. Uusiokuiduista valmistettu T-paita säästää noin 2 700 litraa vettä, joka tarvittaisiin neitseellisen puuvillan viljelyyn. Yhtiö on mukana monissa poistotekstiilien kiertotalousprojekteissa.

Touchpoint tekee toimiva työvaatteita kierrätysmateriaaleista. Yhtiö on myös mukana monissa tekstiilien kiertotalousaloitteissa rakentaakseen kiertotalouden mukaisia ekosysteemejä tekstiiliteollisuuteen. Yhtiö on yksi Paimioon marraskuussa 2021 avatun poistotekstiilien jalostuslaitoksen kumppaniyrityksistä yhteistyössä Rester Oy:n kanssa.

Suomalainen Framery kohentaa työntekijöiden onnellisuutta ja pienentää konttoreiden melutasoa tarjoamalla toimistoihin ekotehokkaita työskentelytiloja. Yrityksen Tampereella valmistetut puhelinkopit, äänieristetyt työtilat ja toimistokalusteet on valmistettu uusiutuvista, paikallisista tai kierrätetyistä materiaaleista. Ratkaisut tekevät työtiloista muuntojoustavia, mikä vähentää tarvetta rakentaa uutta tilaa. Yhtiö tarjoaa huolto- ja korjauspalveluita pidentääkseen tilaratkaisujen elinikää. Ratkaisuja voi myös tilata tuote palveluna -konseptilla.

 

Teksti: Elina Saarinen

Kuva: PureWaste. PureWasten t-paidan valmistukseen käytetään uusiokuituja. Tuotantoprosessi säästää vettä ja päästöjä.

Facebooktwitterlinkedin