Suomen Biokierto ja Biokaasu ry: Hallitusohjelman biokaasutavoitteisiin ei päästä talousarvioesityksen keinoin

Ministeriöiden talousarvioesitys ei näytä arvostavan biokaasualaa.
Facebooktwitterlinkedin

Pääministeri Petteri Orpon hallitus linjasi hallitusohjelmassaan, että se haluaa edistää biokaasun tuotannon kehittämistä ja biokaasun monipuolista käyttöä. Kotimaisen biokaasun käyttöä etenkin raskaassa liikenteessä piti hallituksen mukaan lisätä.

Hallitusohjelma lupaa myös huolehtia biokaasun tuotannon kannustavasta rahoituksesta.

Kuitenkin elokuun lopussa julkaistut, ministeriöiden vuoden 2024 talousarvioesitykset puhuvat täysin toista kieltä.

Määrärahat leikattiin pois

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n (SBB) mukaan talousarvioesityksistä on käytännössä leikattu pois eri investointitukien määrärahat. Raskaiden ajoneuvojen hankintatukia tai jakeluinfratukea ei talousarvioehdotus esitä.

Myös määrärahaa maatalouden päästövähennyskeinoihin ja uudistamistoimiin oltaisiin leikkaamassa.

”Nämä toimet eivät totisesti edistä kansallista energia- ja ravinneomavaraisuutta”, SBB toteaa tiedotteessaan.

Kuinka käy biokaasulaitosinvestointien?

SBB muistuttaa, että biokaasusektorilla on vireillä reilut 40 uutta investointihanketta biokaasulaitoksiin vuosina 2023–2025. Suurin osa koskee maatalouden sivuvirtojen hyödyntämistä.

Investointien avulla saataisiin tuotettua liikennebiokaasua raskaalle liikenteelle, aivan kuten hallitusohjelmakin linjasi.

Hankkeiden toteutuminen riippuu kuitenkin tämän syksyn ja tulevien vuosien aikana tehtävistä päätöksistä määrärahoihin.

”Biokaasu olisi järkiratkaisu nykyiselle hallitukselle”, arvioi Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynnä ja muistuttaa, että biokaasuratkaisut tuovat yhtäaikaisia hyötyjä niin kotimaiseen ruuantuotantoon, maataloustoimijoiden toimeentuloon, omavaraisuuteen, huoltovarmuuteen kuin vesistöjen rehevöitymisen estämiseenkin.

Valtiovarainministeriö antoi 28.8. ehdotuksensa valtion vuoden 2024 talousarvioksi. Ministeriöiden väliset neuvottelut käydään syyskuun alussa ja hallituksen budjettiesitys menee eduskuntaan lokakuun alussa.

SBB ry järjestää Biotalouspäivät 20.-21. syyskuuta Lappeenrannassa ja etänä. Tapahtuma antaa ajankohtaista tietoa muun muassa lainsäädännöstä, tuoreista tutkimushankkeista ja laitosinvestointisuunnitelmista.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Ministeriöiden talousarvioesitys ei näytä suuntaavan rahoitusta biokaasulle.

Facebooktwitterlinkedin