Suomesta vietiin laittomasti sakokaivolietettä Ruotsiin yli 66 tonnia – Jätesiirtoluvatta toiminutta yritystä tutkittu ympäristörikkomuksesta

Tullin merkki
Facebooktwitterlinkedin

Pohjoismaista on paljastunut laiton jätesiirtotapaus.

Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että Suomessa toimiva yritys on vienyt sakokaivolietettä Ruotsiin ilman jätesiirtolupaa yhteensä 66 200 kiloa.

Tulli on tutkinut asiaa ympäristörikkomuksena. Esitutkinta on valmistumassa, jonka jälkeen asia siirretään syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

”Usein vältellään kustannuksia”

Jätteen vienti loppukäsiteltäväksi vaatii aina sekä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) että jätteen vastaanottajamaan ja mahdollisten kauttakulkumaiden jätesiirtoluvat. Tulli ja SYKE valvovat kansainvälisiä jätteen siirtoja.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että sakokaivoliete on päätynyt Ruotsissa asianmukaiseen käsittelylaitokseen. Yrityksen olisi kuitenkin tullut hakea kyseisille jätekuljetuksille jätesiirtolupa.

”Tulli valvoo myös jätteiden siirtoa maasta toiseen ja puuttuu, jos luvat eivät ole kunnossa. Lainmukainen jätteiden hävittäminen maksaa, ja usein laittomissa jätesiirroissa vältelläänkin kustannuksia”, kertoo talousrikosyksikön päällikkö Petteri Nevalainen.

Facebooktwitterlinkedin