Suomi polttaa EU-maista kolmanneksi eniten jätettä

Facebooktwitterlinkedin

13.4.2016

Ykkösenä Viro, kakkosena Tanska, jaetulla kolmossijalla Suomi ja Ruotsi. Tässä EU-maat, jotka polttavat suhteellisesti eniten yhdyskuntajätteistään Eurostatin vastajulkaistun, vuoden 2014 tilaston mukaan.

Kaikissa näissä poltetaan puolet tai yli puolet syntyvästä yhdyskuntajätteestä. Jos huomioidaan myös EU:n ulkopuoliset maat, Norja kiilaa Suomen edelle jaetulle kakkostilalle.

Kaatopaikkakisassa olemme nousseet hienosti kärkikymmenikköön: vuonna 2014 kaatopaikalle sijoitettiin meillä enää 17 prosenttia yhdyskuntajätteistä (EU-keskiarvo 28%). Sveitsi, Ruotsi, Alankomaat, Saksa, Tanska ja Belgia eivät vie kaatopaikalle enää lähes yhtään yhdyskuntajätteitä.

Lähes kaikki kaatopaikkaamisensa minimoimaan onnistuneet maat Saksaa ja Itävaltaa lukuun ottamatta polttavat noin puolet yhdyskuntajätteistään.

 

Kierrätysaste huononi

Kompostointiasteellamme (15%) olemme lähellä EU-keskiarvoa (16%), mutta muussa kierrätyksessä olemme kymmenen pahnanpohjimmaisen joukossa. Suomen muu kierrätysaste (18%) on huimasti jäljessä EU-keskiarvosta (28%). Kierrätysasteemme on jopa laskenut prosenttiyksiköllä vuodesta 2013. Kuulumme nyt samaan joukkoon Espanjan, Kreikan ja Portugalin kanssa.

Eurostat huomauttaa, että osa eroista selittyy siitä, että yhdyskuntajäte määritellään ja tilastoidaan eri tavoin eri maissa.

Jätelaitosyhdistys ry pitää Suomen huonoa kierrätystasoa kierrätyspolttoainebisneksestä johtuvana.

”Yksityiset jätehuoltoyritykset keräävät kierrätyskelpoisia jätteitä, lähinnä pakkausjätteitä, energiajätteenä kierrätyspolttoaineen valmistukseen ja polttoon. Energiajätteen keräyksen lopettamisella yhdyskuntajätteen kierrätysaste nousisi välittömästi 10 prosenttiyksikköä ja muiden kärkimaiden tasolle”, JLY toteaa tiedotteessaan.

Euroopassa syntyy henkeä kohden nyt 475 kiloa yhdyskuntajätettä. Jätemäärät ovat laskeneet vuodesta 2007 lähtien. Myös Suomessa syntyi 2014 vähemmän jätettä, 482 kiloa per nenä, kuin vuotta aiemmin, 493 kiloa per nenä.

Eurostatin vuoden 2014 tilastot ovat luettavissa Uusiouutisten sivuilla: https://uusiouutiset.fi/EurostatJate2014.pdf

Facebooktwitterlinkedin